Artnit

Utorak, 23 Decembar 2014 11:49

Natalija Gončarova - Biciklista Istaknut

Ruska slikarka Natalija Gončarova je pripadala grupi umetnika koji su nazivani kubofuturisti, jer su spajali elemente kubizma i futurizma. Taj spoj kubističkog geometrijskog razlaganja i futurističkog dinamizma koji na svojim slikama pokušava da prikaže pokret predstavljen je na slici Biciklista iz 1913. godine. Ova slika se često smatra za jedan od arhetipskih radova futurističkog slikarstva, kako u njenom slikarskom opusu u celini, tako i u ruskoj umetnosti početkom XX veka. Danas se slika nalazi u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu.

Natalija Gončarova je slikala polomljene oblike koje raspoređuje u njihove sastavne delove. Pokret izražava ponavljanjem istog oblika u više faza njegovog delovanja, a brzine zamućenom konturom. Ovakav način rada su koristili futuristi i kombinovali sa daljim razbijanjem. Najpoznatiji primer njene futurističke slike koji ilustruje ovaj način slikanja je slika Biciklista.

Na slici Biciklista predstavljen je pokret i kretanje čoveka na biciklu na ulici. Kretanje se sugeriše ponavljanjem obrisa bicikliste. Vibrirajuće kretanje bicikla, kao i bicikliste, stvara utisak da biciklista zapravo vozi bicikl. Stvaranje kretanja oblaka prašine koji dolazi od bicikliste takođe ukazuje na kretanje. Kovitlanje prašine oko bicikliste ukazuje da biciklista ide vrlo brzo.

Ponavljanje oblika, dislokacija kontura na slici Biciklista, kao da se zapisuju u vremenske i prostorne sekvence, i između fragmenata znakova na ulici, kako bi se prenela vreva, buka i pokretljivost grada. Pozadina na slici je mutna i stvara osećaj brzine i kretanja i skoro zavarava oko. Kompozicija slike je horizontalno i vertikalno izbalansirana i marljivo regulisana, čime se razlikuje od klasičnih dela futurizma.

Pročitano 3998 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Natalija Gončarova - Biciklista