Artnit

Nedelja, 21 Decembar 2014 11:46

Alfred Sisli - Snežni efekat Istaknut

Pejzažno slikarstvo Alfreda Sislija zauzima neprikosnoveno mesto u istoriji ranog impresionizma. On je bio najkonzistentniji impresionista u svojoj posvećenosti slikanju pejzaža na otvorenom. Njegova fascinacija snežnim scenama bila je posebno jaka, slikao je sela, puteve i brda koja ne pružaju samo suptilno svetlo i boju snežnog pejzaža, nego i osećaj mirnoće i tišine. Dok je živeo u selu Veneux-Nadon u Fracuskoj inspiraciju nalazi u brojnim snežnim scenama, koje prikazuje više puta na svojim slikama ranih 1880-ih godina. Jedna od slika sa ovom temom je Snežni efekat, naslikana između 1880. i 1885. godine, koja se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji Škotske u Edinburgu.

Selo zimi je posebno privlačilo Alfreda Sislija, i na njegovim slikama kao da je zarobljena tuga i pustoš prirode. Na slici Snežni efekat fokusira se na zaleđeni zimski pejzaž, koji okružuje udaljenu železničku stanicu u selu Veneux-Nadon. Zatvorena scena useva odaje utisak da je primećena kroz prozor, dok sama figura odaje osećaj usamljenosti.

Pokrivač belog snega je uništio mnoge karakteristike pejzaža Snežni efekat, zbog čega je ova nepokrivena forma potpunija i vidljivija. Kompozicija slike je veoma geometrijska: gole strane zidova, ograda i krov strehe su horizontalni, dok su tanko drveće i stubovi ograde vertikalno postavljeni. Slika ilustruje i Sislijeve eksperimente sa perspektivom: snegom pokrivenom na putu koji nestaje u pozadini, samo jedan mali, izolovani naseljen deo.

Alfred Sisli na slici Snežni efekat maestralno primenjuje kombinaciju različitih poteza četkice da bi naslikao dubinu i teksturu na palom snegu, a delikatnim potezima četkice naglašava zimu. Kroz male dodire boje zemljište se pojavljuje i preliva plavičastim odsjajem, a ne ravnomerno belim. Sveže plave, bele i sive nijanse zimskog neba u kombinaciji sa snegom prekrivenom železničkom stanicom, dodaju osećaj prve jutarnje mirnoće, a drveće svetlih boja je ističe.

Slika Snežni efekat prikazuje prefinjen, delikatni pejzaž, gde boje čine diskretnu harmoniju, a njihova prigušenost stvara veoma sumoran efekat. Međutim, iako nema topline na slici, ona i dalje ostaje lepa i puna emocija.

Pročitano 5130 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Alfred Sisli - Snežni efekat