Artnit

Subota, 13 Decembar 2014 12:52

Sofonisba Anguisola - Autopotret za štafelajem Istaknut

Italijanska renesansna slikarka Sofonisba Anguisola je stekla svetsku slavu kao slikarka portreta. Autoportreti i portreti članova njene porodice bile su njene najčešće teme, a tek mnogo kasnije slika i verske teme. Kao profesionalna slikarka u uslovima u kojima su dominirali muškarci, bila je dvorska slikarka španskog kralja Filipa II i učitelj umetnosti kraljici Izabeli od Valoa. Na slici Autopotret za štafelajem iz 1556. godine, Sofonisba Anguisola po ugledu na autoportrete flamanskih slikara prikazuje sebe za jednim štafelajem. Ova slika, poznata i po nazivu Autoportret dok slika Madonu i dete, danas se nalazi u muzeju Lancut zamka u Lancutu.

Autoportreti su bili žanr koji je bio tražen u periodu renesanse. Za razliku od razmetljivih lokni, zlatnih sitnica, ukrašenih čipki i modernih brokata na potretima žena, Sofonisba Anguisola slika Autoportret za štafelajem, gde naglašava ozbiljnu stranu svog temperamenta, zrelost, kao i visoko poštovanje prema plemstvu.

Na slici Autopotret za štafelajem Sofonisba Anguisola prikazuje sebe u jednostavnoj, otmenoj crnoj haljini, ispod koje nosi belu bluzu zakopčanu oko vrata, sa visokom kragnom i manžetnama ukrašenim na sklopljenim rubovima. Ispred nje je štafelaj, a ona u rukama drži četkicu i štap, dok slika Madonu i njeno dete u posebno nežnoj pozi.

Slika Autopotret za štafelajem je u suprotnosti sa idealizacijom tipičnom za renesansni slikarski stil. Lice Sofonisbe Anguisole izgleda umorno i tužno. Njene širom otvorene oči imaju sličnost sa pletenicama stroge frizure. Ova slika, sa druge strane, izgleda spontano i realno. Zanimljivo je da se u autoportretu, nalazi verski motiv, tema koja čini samo mali deo slikarskog opusa Sofonisbe Anguisole. Danas je poznato pet slika sa ovom temom koje se mogu pripisati njoj.

Pročitano 3695 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Sofonisba Anguisola - Autopotret za štafelajem