Artnit

Sreda, 10 Decembar 2014 14:28

Rozalba Karijera - Mlada dama sa papagajem Istaknut

Venecijanka Rozalba Karijera je bila poznata u Italiji i Francuskoj tokom prve polovine XVIII veka po svojim pastelnim portretima, a slikala je i alegorijske slike. Slika Mlada dama sa papagajem iz 1730. godine, jedan od njenih najboljih i najpoznatijih portreta je kombinacija portreta i alegorije i potpuno pokazuje slikarski stil Rozalbe Karijere. Danas se ova slika nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Prema italijanskoj istoričarki umetnosti Bernardini Sani, žena na slici Mlada dama sa papagajem može da bude mlada Engleskinja, jedna od kćerki gospodina Mančestera. Portret Mlade dame sa papagajem pokazuje veštinu Rozalbe Karijere kao slikarke portreta korišćenjem tehnike pastela za stvaranje provokativnih umetničkih dela, koja se uklapaju u rokoko stil ranog XVIII veka.

Rozalba Karijera na slici Mlada dama sa papagajem stvara idealizovanu figuru mlade žene koja je sanjalačka i nežna. Istovremeno vidljivo je njeno interesovanje za aristokratiju i bogatstvo u raskošnoj teksturi satena i čipke haljine pastelne boje i obilju bisera i dragog kamenja koji krase mladu ženu. Interesovanje za teksture, slično onom kod slikara iz severne Evrope doprinosi da se istakne bogatstvo na figuri.

Na slici Mlada dama sa papagajem figure mlade žene i papagaja su idealizovane. Anatomija izgleda tačno, ali je žena prikazana na vrhuncu mladalačke ženstvenosti sa veoma bledom kožom, neverovatno rumenim obrazima i neprirodno crvenim sjajnim ustima. Njena koža ne pokazuje nikakve bore i mane, ili čak bilo koji nabor, a prsti leve ruke izgledaju veoma mršavo i donekle izduženo.

Raskošne karakteristike rokoko stila, tema erotike i interesovanje za prirodu su vidljivi na slici Mlada dama sa papagajem. Iako je slika urađena u pastelu, Rozalba Karijera prikazuje bogatu boju haljine i satenskog luminescentnog sjaja bisera koji okružuje vrat mlade žene. Tamna monohromatska pozadina čini da boja odeće i bleda koža izgleda skoro sjajno, da se ističe.

Slika Mlada dama sa papagajem je intrigantna kombinacija dva slikarska žanra, portreta i alegorije. Šareni papagaj je duhovita taština koja suptilno prenosi provokativni gest otkrivajući grudi mlade žene. Njegov kljun povlači providnu tkaninu ivice njenog prsluka.

Veseli portret mlade dame, sa licem nalik na porcelan, slapom zlatnih lokni i bujnim grudima koje okriva papagaj predstavlja primer laskavog portretisanja i tehničkog umeća kojim je Rozalba Karijera stekla svetsku slavu. Većina njenih drugih ženskih portreta su glamurozniji, čak i erotični, sa dubokim dekolteima i povremeno sa golim grudima.

Pročitano 2855 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rozalba Karijera - Mlada dama sa papagajem