Artnit

Petak, 05 Decembar 2014 10:51

Neoimpresionizam - "Umetnost je harmonija" Istaknut

Žan Mecinger - Pejzaž neoimpresioniste Žan Mecinger - Pejzaž neoimpresioniste

Pravac u slikarstvu neoimpresionizam predstavlja u isto vreme dalji razvoj i kasnu fazu, odnosno reakciju na impresionizam. Termin neoimpresionizam je prvi put upotrebio francuski likovni kritičar Feliks Feneon 1886. godine. Za osnivača neoimpresionizma smatra se francuski slikar Žorž Sera, koji ga je po svojoj slikarskoj tehnici nazvao divizionizam. Jedan od glavnih predstavnika neoimpresionizma francuski slikar Pol Sinjak je ovu tehniku nazivao poentilizam.

Četiri osnove na kojima se zasnivala neoimpresionistička teorija definisane su u jednom neompresionističkom manifestu: "Deliti, to znači obezbediti sva preimućstva svetlosti, kolorita i harmonije: optičkim mešanjem čistih pigmenata; razdvajanjem različitih elemenata kao što su: lokalna boja, boja osvetljenja, njihove reakcije; ravnotežom ovih elemenata i njihovom proporcijom; izborom poteza odmerenog prema dimenziji slike."

Žorž Sera je pokušao da vrati formu slici, ugroženu dotadašnjom praksom impresionista. Prihvatajući bez rezerve impresionističku ikonografiju, on je istovremeno ukinuo spontanost i neposrednost u izvođenju. Za njega je slika rezultat racionalne likovne analize i potpuno sprovedene teorije. "Umetnost je harmonija, kaže Sera. Harmonija je opet jedinstvo kontrasta i jedinstvo sličnosti u tonu, u boji, u liniji... Sve te harmonije dele se na harmonije mira, vedrine i tuge. Vedrina nastaje u tonu pri preovlađivanju svetlog, u boji pri preovlađivanju topline, u liniji pri kretanju koje se uzdiže iznad horizontale. Mir se postiže ravnotežom tamnog i svetlog, u boji ravnotežom toplog i hladnog, u liniji izravnjavanjem sa horizontalom. Ton je u skladu sa tugom pri preovladavanju tamnog, boja pri preovladavanju hladnog, linija pri silaznom kretanju." Harmonije o kojima Sera govori mogu da se ostvare samo pomoću metoda slikanja koji se sastoji od kontrasta tonova i deobe ili razlaganja boja. Nanošenjem na platno mnoštva sitnih tačaka čistih boja stvara se utisak celovitosti forme, koji se dobija optičkim mešanjem koje nastaje u oku posmatrača.

Neoimpresionisti su na platno nanosili čiste pigmente, obično u obliku tačke; do mešanja boja dolazilo je optičkim putem, u oku posmatrača, a ne na paleti. Iako je nova tehnologija pretila da razbije sliku, to se nije dogodilo, jer su poentilisti najveću pažnju posvetili strukturalnoj šemi koju su kao takvu mrežu podvlačili pod sve oblike i forme. Dinamizmu boje i razigranom potezu oni su suprostavili strog geometrizam forme, čime su se znatno odvojili do impresionista i kasnije tim otkrićem uticali na razvoj kubističkog slikarstva.

Pročitano 4818 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Neoimpresionizam - "Umetnost je harmonija"