Artnit

Utorak, 25 Novembar 2014 12:26

Olga Boznanska - Devojčica sa hrizantemama Istaknut

Poljsko-francuska slikarka Olga Boznanska bila je stilski povezana sa francuskim impresionizmom. Ona je sebe predstavljala kroz evokativnu moć svojih slika, koje se odlikuju skladnim bojama. Uvažavana je pe svega kao portretista, a zatim kao slikar mrtve prirode i pejzaža. Portret Devojčica sa hrizantemama iz 1854. godine, koji se danas nalazi u Nacionalnom muzeju u Krakovu, je jedna od njenih najpoznatijih slika.

Olga Boznanska je rođena u Krakovu, od oca Poljaka i majke Francuskinje. U Minhenu je studirala Lepe umetnosti. Ohrabrena svojim uspehom u svetu, preselila se 1898. godine u Pariz, glavni grad sveta umetnosti u to vreme, gde je počela briljantnu karijeru kao slikarka portreta.

Po rečima švajcarskog likovnog kritičara Villijama Ritera: "Njene slike se fokusiraju na lica modela, prenoseći oba svoja osećanja, raspoloženje trenutka i osobine karaktera." Govoreći o svojim slikama Olga Boznanska je rekla: "Moje slike izgledaju sjajno, jer one su istinite, one su poštene, tvoje, nema uskog umovanja, ni manirizma, a ni obmane."

Slika Devojčica sa hrizantemama je portret nepoznate devojčice, kojom su bili fascinirani savremenici Olge Boznanske, zbog simbolističke atmosfere i psihološkog uvida. Na ovom portretu ona je koncentrisana na psihologiju modela, ali ne njegovim približavanjem na realistički način, na primer oštrim fokusiranjem na oči i crte lica. Umesto toga efekti na slici su postignuti kroz suptilno potapanje figure devojčice u pozadinu, koja je u sličnom tonu. Prigušene nijanse, pre svega hladne plave boje, mat površina i svetli potezi četkice stvaraju utisak delikatne pregrade između devojčice i posmatrača. Ovaj efekat se ne umanjuje oštrom ekspresivnom karakterizacijom lica devojčice.

Pročitano 3201 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Olga Boznanska - Devojčica sa hrizantemama