Artnit

Subota, 22 Novembar 2014 12:54

Fovizam - ekspresivno i dekorativno slikarstvo Istaknut

Isečak iz novina L'Illustration, Fovisti: Izložba u Pariskom jesenjem salonu, 4. novembar 1905. godine Isečak iz novina L'Illustration, Fovisti: Izložba u Pariskom jesenjem salonu, 4. novembar 1905. godine

Fovizam nije slikarska škola sa uskim teorijskim programom, već spontani pokret koji je nastao ujedinjenjem tri grupe umetnika sličnih pogleda, oko Anrija Matisa, koji je bio stub ovog pokreta, čije je okupljanje, trajalo od 1901. do 1905. godine. Jednu grupu su činili mladi slikari iz ateljea Gustava Moroa - Anri Matis, Alber Marke, Šarl Kamoan i Anri Mangen, drugu grupu iz Šatua - Moris Vlamenk i Andre Deren, a treću grupu iz Avra - Oton Friez, Raul Difi i Žorž Brak. Naziv ovog pokreta je izveden od reči faves što znači divlje zveri, a potiče od ironične dosetke jednog likovnog kritičara, koju su sami slikari prihvatili, jer su verovali da u njihovom slikarstvu postoji nešto "divlje" što nije ukroćeno navikama i konvencijama.

Fovisti teže oslobođanju ličnosti, žele da povrate neposrednost, izvornost, instikte, pokidanu vezu između čoveka i prirode, obnovom čistog slikarskog doživljaja. Zato su okreću Vinsentu van Gogu, koji im je otkrio unutrašnju ekspresiju slike i Polu Gogenu, koji im je ukazao na praoblike koji se mogu naći kod primitivnih naroda.

Na svojim slikama fovisti žele da postignu karakter vedrine snažnim izrazom svih njenih elemenata. Anri Matis 1908. godine u Beleškama kaže: "Ekspresija za mene nije u strasti koja se izražava na licu ili izbija u naglom pokretu - ona je u čitavom rasporedu slike; smeštaj tela, praznine oko njih, proporcije - sve igra svoju ulogu."

Boja je bila osnovno izražajno sredstvo fovista. Eksplozijom boja trebalo je srušiti mitove malograđanske kulture, stare institucije i predrasude koje su pritiskale život tadašnjeg čoveka. Ali, čista, intenzivna i blistava boja istisnuta direktno iz tube postavila je nove probleme u organizaciji slike. Da bi se sačuvala njena izvorna snaga, međusobni odnos boja se zasniva na zakonu ravnoteže, kojim se one usklađuju kao nezavisne sile. To je jedna vrsta konstrukcije, kako je zove Anri Matis, kojom te boje mogu da se povežu i osmisle. Tako na primer, crvena boja ne sme da uguši plavu, već treba da je intenzivira i usmerava.

Da bi se boje uskladile i povezale na slici, fovisti stvaraju nove slikarske postupke i sredstva u kojima vodeću ulogu imaju kontura, neutralni ton i koloristički znak. Pošto površinski čistu boju nije moguće modelovati, ograđuju je crtežom - konturom, i tako definišu oblik u prostoru i razdvajaju planove slike. I neutralni ton postaje usklađujući elemenat, koji povezuje osnovne kolorističke dominante. Sličnu ulogu imaju i koloristički znaci, kratki potezi četkice u obliku tačaka, mrlja, zareza, zavrnutih linija, koji su beli, crni ili u boji površine na kojoj se nalaze. Pošto je njihov zadatak da ožive boju, da je priguše i organizuju oni se slobodno kreću, nezavisno od forme i oblika i obezbeđuju spontanost i dinamiku, pomoću kojih se stvara opšta ekspresija slike.

Slike fovista su bile toliko različite da se u istoriji umetnosti ističe da je fovizam od svih umetničkih pravaca XX veka verovatno najmanje opisiv. Međutim, iako su u osnovnim idejama postojale velike razlike između fovista, od hrišćanskog socijalizma Žorža Ruoa do lake i lepršave igre Raula Difija, u vodećem toku pokreta bila je jasno izražena težnja da se stvori ekspresivno i dekorativno slikarstvo koje ne izlazi iz kruga ljudskih problema. Da fovizam nije napustio neposrednu vezu sa čovekom ilustruju reči Anrija Matisa koje imaju karakter programa: "Ono o čemu sanjam, kaže on, jeste umetnost ravnoteže, čistoće, mira, bez uznemirujućih i zabrinjavajućih sadržaja, umetnost koja će biti za sve umne radnike, poslovne ljude, kao i za književnike, sredstvo za umirenje i ublažavanje napetosti - nešto kao udobna fotelja koja oslobađa fizičkog zamora."

Pročitano 8044 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 27 Mart 2020 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Fovizam - ekspresivno i dekorativno slikarstvo