Artnit

Ponedeljak, 22 Oktobar 2012 10:56

Eduar Mane - Doručak na travi Istaknut

Doručak na travi, izvornog naziva Kupanje, je slika Eduara Manea iz 1863. godine. Smatra se prvom slikom moderne umetnosti, a svrstavaju je i u realizam i u impresionizam. Slika je odbijena na izložbi Pariskog salona 1864. godine i bila je jedna od slika zbog koje je car Napoleon III dozvolio izložbu odbijenih radova. U salonu odbijenih umetnika Maneov Doručak na travi izazvao je skandal. Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Eduar Mane slika piknik u šumi i prikazuje u prednjem planu nagu žensku figuru u sedećem položaju u društvu dva obučena muškarca. Na taj način suprotstavlja savremeni moral u liku odevenih muškaraca sa nagim likom žene u prirodnom okruženju.

Slika je izazvala sablazan i zbog negiranja dubine slike disproporcionalnošću lika žene u pozadini u odnosu na prednji plan. Brojni tonovi zelenila i baršunaste crne boje postoje samo kako bi istakli obrise likova. To je očigledno u ženskoj figuri u prvom planu koja je naslikana kao žene sa japanskih drvoreza koji su bili uvažavani u Parizu tog doba.

Kada se pojavila slika Doručak na travi zbunjivala je novinom slikarskog shvatanja. Ona je delovala kao mlaz sunčane svetlosti na oči buljine. Ipak, jednoj grupi mladih umetnika, budućih impresionista, ova slika je izgledala kao putokaz ka novoj umetnosti.

Pročitano 16518 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Januar 2020 11:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eduar Mane - Doručak na travi