Artnit

Petak, 07 Novembar 2014 11:18

Kamil Koro - Žena čita u pejzažu Istaknut

Kamil Koro je bio jedan od najboljih neoklasičnih slikara pejzaža u Francuskoj. U svojim poznijim godinama, naslikao je dosta slika koje prikazuju samoću žena dok čitaju, ali slika Žena čita u pejzažu iz 1869. godine je bila jedina, koja je bila izlagana tokom njegovog života. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Žena čita u pejzažu prikazuje ženu koja čita, a u pozadini u daljini je čovek u čamcu. Figure na slici izgledaju malo stilizovano, jer nemaju slobodu kretanja i izražavanja.

Kada je slika Žena čita u pejzažu izložena u Pariskom salonu 1869. godine likovni kritičar Teofil Gotje je pohvalio njenu naivnost i boju, ali je kritikovao crtež žene. Kamil Koro je vratio sliku ubrzo nakon Pariskog salona. On je preradio pejzaž, ali je ostavio figuru žene netaknutom.

Gledano savremenim očima izbor teme slike, Žena čita u pejzažu izgleda naizgled zastarelo i romantično. Na njoj Kamil Koro prenosi osećaj lakoće i ozbiljnosti, a notu nostalgije i sugestije alegorije integriše u ubedljivu, tehnički smelu likovnu koncepciju. Ipak, tokom vremena motiv ove slike Kamila Koroa, čije se umetničko svaralaštvo poklopilo sa napretkom fotografije, naizgled jednostavan i danas je veoma popularan.

Pročitano 2885 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 08 Januar 2021 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kamil Koro - Žena čita u pejzažu