Artnit

Sreda, 05 Novembar 2014 11:50

Eduar Mane - Žena sa mačkom Istaknut

Portret Žena sa mačkom je jedna od kasnijih slika Eduara Manea, koju je verovatno naslikao tri godine pre svoje smrti, 1883. godine. Ovaj nedovršeni portret prikazuje njegovu suprugu Suzan Lenhof, koju je slikao više puta tokom svoje karijere, ali odražava i domaću atmosferu u kojoj je tada živeo. Smatra se da je to najslobodnije naslikana slika u umetničkom stvaralaštvu Eduara Manea. Slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Žena koja je pozirala za sliku Žena sa mačkom je Suzan Lenhof, holandska pijanistkinja, koja je imala 19 godina kada je 1849. godine postala profesorka klavira Eženu, mlađem bratu Eduara Manea. Nakon očeve smrti Mane je oženio Suzan 1863. godine. Nju i porodičnu mačku Žiži, koja je prikazana na ovoj slici slikao je više puta.

Na slici Žena sa mačkom, Mane je energično i slobodno naslikao svoju suprugu u ružičastoj odeći, koja se smestila udobno sa crnom mačkom u krilu. Crno krzno mačke je u oštrom kontrastu sa svetlim bojama okolne scene i posebno se ističe u centru kompozicije.

Slika Žena sa mačkom je naslikana pastel efektima. Crna mačka Žiži i ružičasta odeća Suzan izgledaju kao da su spojene sa zidovima iza njih, i zaista u samom tkivu slike. Treperave kose crte boja crvene, plave i bele preko grudi Suzan su tipične za tehniku skice Eduara Manea.

Pročitano 3580 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Februar 2019 11:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eduar Mane - Žena sa mačkom