Artnit

Nedelja, 26 Oktobar 2014 12:46

Dijego Velaskez - Starica prži jaja Istaknut

Starica prži jaja je žanr slika Dijega Velaskeza. Smatra se da ju je naslikao sa devetnaest godina, 1618. godine u Sevilji, pre nego što se definitivno preselio u Madrid 1623. godine. U ovoj žanr sceni, u to vreme veoma popularnoj slikarskoj temi, Velaskez nije poštovao konvencije savremenog stila. Ovu sliku odlikuje sklad intenzivne opservacije i neviđenog tehničkog majstorstva. Danas se slika nalazi u Nacionalnoj galeriji Škotske u Edinburgu.

U ranom periodu umetničkog stvaralaštva Dijego Velaskez je često slikao obične ljude, a u mnogim slučajevima je koristio kao modele članove svoje porodice.

Slika Starica prži jaja prikazuje staricu kako sedi i drži u jednoj ruci jaje, a u drugoj ruci kašiku nad jajima koja se prže u maloj glinenoj posudi na vatri. Dečak na desnoj strani slike drži bocu vina i dinju i gleda odsutno. Radnje starice i dečaka kao da su zamrznute, oni ne komuniciraju, njihovi pogledi se ne sastaju.

Realizam na slici Starica prži jaja je gotovo fotografski. Velaskez prikazuje sve do tankog delića sjajnog uglja i vatre na kojoj se prže jaja. Obične, svakodnevne predmete, kao što su tanjiri, escajg, šerpe, tučkovi, ćupovi, avani slika sa velikom preciznošću, hvatajući svaki detalj, od glazure na keramičkom bokalu, odsjaja svetla na metalnim posudama do napola pečenog belanceta koje u tiganju prži starica. Ključanje tiganja je posebno dobro naslikano, sa uljem i belancima jaja.

Kao i druge ranije slike Velaskeza, slika Starica prži jaja pokazuje uticaj tehnike kjaroskuro, sa jakim izvorom svetlosti koja dolazi sa leve strane i osvetljava staricu, njen pribor i jaja koja se prže, dok dečak stoji desno u dubokoj senci. Ovde je kjaroskuro veoma intenzivan, toliko da je nemoguće da se vidi zid na dnu slike, ali vidi se korpa koja visi sa njega. Istovremeno Velaskez uspeva da spoji mutnu tamu i kontrast svetla i senke uz korišćenje suptilnih nijansi i boja, gde dominiraju oker i braon nijanse.

Kompozicija slike Starica prži jaja je organizovana kao oval sa ličnostima, starice i dečaka u najbližoj ravni. Fascinacija Dijega Velaskeza kontrastnim materijalima, teksturama i igrom svetlosti i senki na netransparentnoj i reflektujućoj površini rezultirala je briljantnim pasažima na slici, kao što su jaja koja se prže u vrelom ulju i raznovrstan domaći pribor.

Pročitano 7178 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 01 Februar 2019 12:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dijego Velaskez - Starica prži jaja