Artnit

Nedelja, 28 Septembar 2014 11:44

Pol Sinjak - Žena sa kišobranom Istaknut

Slika Žena sa kišobranom Pola Sinjaka iz 1893. godine je u neoimpresionističkom stilu koji je redak u njegovom umetničkom stvaralaštvu. Na slici, poznatoj i po nazivu Portret Berte Sinjak je prikazana Berta Robles, daleka rođaka Kamila Pisaroa, koga je Pol Sinjak upoznao u ranim 1880-im godinama, kada je posećivao kabare Le Chat Noir. Berta Robles je bila sa Sinjakom od tada i postala njegova supruga 1892. godine, nekoliko meseci pre nego što je ova slika bila naslikana. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Žena sa kišobranom je poslednja u seriji slika bliske porodice i prijatelja Pola Sinjaka. U pogledu na ženu koja se sklonila pod kišobranom, on je preuzeo temu na otvorenom, koju su već koristili impresionisti, naročito Klod Mone. Međutim, Pol Sinjak tumači ovu temu u čistom neoimpresionističkom stilu.

Na slici Žena sa kišobranom je prikazan istovremeni kontrast boja, posebno zelena-narandžasta/crvena i žuta-ljubičasta. Slika je u dve dimenzije, bez iluzije dubine, a modelovanje je ograničeno na igru senki preko lica žene. Stilizovani efekat slike istaknut je hijeratično postavljenim modelom poput arabeske sa rukavima. Dekorativni izgled za kojim je Pol Sinjak težio naglašeni su kišobranom i detaljima kao što su stilizovani cvet ili resa na dršci.

Pročitano 5179 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 29 Septembar 2015 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sinjak - Žena sa kišobranom