Artnit

Subota, 27 Septembar 2014 11:20

Kamil Koro - Dama u plavom Istaknut

Kamil Koro, koji je postigao slavu kao jedan od najznačnijih slikara pejzaža postneoklasične generacije, smatra se za prvoklasnog slikara realizma i glavnog predstavnika Barbizonske škole. Na slici Dama u plavom iz 1874. godine je pokazao, da je takođe bio izuzetan portretista i slikar figura sa istančanim osećajem za karakter. Ovo je jedna od njegovih poslednjih slika ženske figure koju je naslikao i danas se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Slika Dama u plavom je verovatno portret jedne od Koroovih prijateljica tokom posete njegovom ateljeu. Koro je svoj atelje koristio kao pozadinu za veliki broj svojih slika. Na zidu se mogu prepoznati slike pejzaža Francuske i Italije.

Na slici je prikazana zamišljena žena. Njena elegantna odeća i frizura su u kontrastu sa prirodnom pozom i melanholijom, ali senzualno izražene. Crveni vrh lepeze je u kontrastu sa plavom haljinom, a jastuk sa svetlom kožom ruke. Kosa linija koja obrazuje nogu štafelaja povećava suptilnu ravnotežu horizontala i vertikala na slici.

Na slici Dama u plavom, Kamil Koro postiže efekat koji podseća na Edgara Dega, mek ali izražajan. Ova slika kao da lebdi između portreta, žanr figure, kao i figure fantazije. Sa njom je otvorena moderna i senzualna alternativa tradicionalnom portretu, i ona će imati trajan uticaj na sve naredne generacije umetnika.

Pročitano 2707 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kamil Koro - Dama u plavom