Artnit

Sreda, 24 Septembar 2014 11:58

Kamil Pisaro - Beli mraz Istaknut

Kamil Pisaro je sliku Beli mraz naslikao blizu malog grada Pontois, gde je živeo od 1873. do 1882. godine. Slika Beli mraz iz 1873. godine nije realističko podražavanje prirode. Na njoj je "zarobljen" određeni trenutak zimskog dana, prikazuje jednostavni pejzaž u neobičnom dobu dana i sa neobičnim uslovima osvetljenja. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Glavna tema slike Beli mraz je širok pogled na pejzaž, raspoređen u kohezivnoj, celovitoj kompoziciji. Na njoj je prikazana prilično usamljena scena. Detalji su minimalistički: čovek, nekoliko golih stabala, žbun, oranica, mali zemljani put i kuća. Čovek ide dugim putem, sa naramkom isečenih drva na ramenima, i štapom u ruci da se ne bi okliznuo. Sunce izlazi polako i daleko, i šalje svoje prve duge senke preko oranica.

Slika Beli mraz ostavlja direktan utisak hladnoće. Posmatrač odmah oseća turobnu hladnoću smrznute zemlje. Rad nožem i gustina poteza četkice stvaraju kompaktan, zatvoren pejzaž u kome vazduh izgleda kao da više ne cirkuliše. Ovaj osećaj je naglašen na gornjim dijagonalama koje kao da daju kompoziciji njen ritam.

Potezi četkice na slici su široki, ali delikatni, mnogo detaljniji, posebno na drveću i žbunju, nego na ukupnom pejzažu. Boje se mešaju svuda na slici. One su međusobno usklađene, a nisu mnogo kontrastne, i izgledaju kao da se uklapaju jedna u drugu, stvarajući scenu spajanja čoveka i prirode.

Postoji bogatstvo nijansi koje se može naći u svakom malom delu slike. Nijanse boja su modulirane, tako da se ne razlikuju mnogo boje na delovima od boja u malim oblastima. Put i delovi polja, delovi koji nisu još dobili nikakve sunčane zrake su u čudnim nijansama belo-sivog mraza. Delovi polja, kao što su oranice su u braon nijansama. Nebo je plavo i nisko, pa senke padaju u dugim redovima po poljima. Pa ipak, kada se gleda iz daljine, veće oblasti na slici se doživljavaju kao jedna ukupna nijansa, jedan globalni ton.

Beli mraz je bila jedna od pet slika koju je Kamil Pisaro predstavio na prvoj grupnoj izložbi 1874. godine. Likovni kritičar Luj Leroj je tada napisao: "Šta je to? - Vidi se, beli mraz na dubokim grebenima. - Grebeni, to? To, mraz?... Ali to su čiste ogrebotine boje ravnomerno stavljene na prljavo platno. To nema ni glavu ili rep, ni vrh ili dno, ni ispred ili nazad." Drugi likovni kritičari su pokazali više razumevanja, uključujući i Filipa Bartija: "Beli mraz gospodina Pisara podseća na jednu od najboljih Mileovih slika".

Pročitano 4041 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 17 Oktobar 2019 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kamil Pisaro - Beli mraz