Artnit

Sreda, 26 Decembar 2012 23:04

Analiza dečjeg crteža cveća Istaknut

Deca se izražavaju kroz umetnost na osnovnom nivou. Kroz crtanje deca izražavaju svoja osećanja i emocije, a crteži im pomažu da govore o svojim osećanjima na nov, značajan način. Crtanje takođe, razvija dečju kreativnost. Crtanje je aktivnost koja zahteva slobodno razmišljanje, eksperimentisanje i analize, sve delove kreativnosti.

Cveće je veoma raznovrsno u oblicima i bojama pa ga deca često crtaju kao dekorativni elemenat, jer ga odrasli njima tako prezentiraju. Ovde je analiziran crtež cveća desetogodišnje devojčice.

Crtež devojčice je prikazan u vertikalnom položaju. Kompozicija je stabilna, cveće je u središnjem položaju. Crtež je čist i jednostavan. Boje su zamenile ulogu linija, čiste su i bez mnogo mešanja.

Na dečjem crtežu je prikazan neparan broj cvetova sličnog intenziteta. Svi cvetovi su sličnog oblika, dimenzija i kolorita. Gornji cvetovi su manji od donjih što je posledica odnos bližih i malo udaljenijih cvetova. Cvetovi prave geometrijsku formu.

Crtež je lišen opisivanja i iluzije presijavanja cvetova usled igre senki. Urađen je plakatski čisto bez ubacivanja još boja.

Na dnu crteža je prikazana mašna kao simbol poklona i darivanja. Na mašni su prikazane tačke različitih oblika, dimenzija, intenziteta.

Dečji crtež je sa malo detalja, bez pozadine i u formi neke čistine. On se sastoji iz tonova žute, crvene, zelene i sive boje, ali dominiraju tople boje. Središnji deo mašne i cvetova je beo.

Pročitano 4352 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 22 Novembar 2018 12:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Analiza dečjeg crteža cveća