Artnit

Sreda, 17 Septembar 2014 12:25

Eduar Mane - Portret Eve Gonzales Istaknut

Eduar Mane je započeo portret, tada dvadesetogodišnje francuske impresionističke slikarke Eve Gonzales, kćerke španskog pisca Emanuela Gonzalesa, 1869. godine, ubrzo nakon poznanstva sa njom na skupu čiji je domaćin bio njegov prijatelj belgijski slikar Alfred Stevens. Eva Gonzales je postala njegova učenica iste godine, a Mane je završio njen portret 1870. godine, kada je izložen i na Pariskom salonu. Danas se Portret Eve Gonzales nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Slika Portret Eve Gonzales prikazuje slikarku Evu Gonzales, dok slika mrtvu prirodu cveća u ateljeu Eduara Manea. Eva Gonzales je prikazana u profilu sa rukama malo podignutim ispred tela, sa tamnom kosom i velikim, tamnim očima, pored svog štafelaja, nasuprot zelene pozadine. Njena okolina je jednostavna i obična, bez udobnog naslona za noge, elegantnog tepiha na podu, ili divnog cveća. Ona nosi formalnu belu haljinu, donekle nepraktičnu za aktivnost slikanja. Brzi potezi četkice ružičaste i bele boje na haljini su jasno vidljivi, a bele kamelije na tepihu naglašavaju njene plavkaste nijanse. Dok sedi sama u praznom okruženju ateljea, ona je u potpunosti skoncentrisana na svoju sliku, čime se naglašava njena posvećenost radu, a njeno slikanje prikazuje kao odabrana profesija, a ne kao amaterska zabava.

Možda najintrigantnije na slici Portret Eve Gonzales jeste lice modela. Mane ga je naslikao brzim, širokim potezima četkicom, a njegovu čitljivost izuzetno ometa maglovita leva strana lica. Desna strana ima prepoznatljive crte lica, od usta, nosa, oka i obrve, ali ove karakteristike su skoro u potpunosti izbledele na levoj strani lica. Iako postoji blagi nagoveštaj oka i obrve na levoj strani, u kontrastu sa desnom stranom lica je prilično neprimetan. U principu, Mane ostavlja sliku da izgleda malo nedovršeno.

Slika Portret Eve Gonzales stvara osećaj kretanja i neposrednosti. Pored slikanja specifične fizionomije lica, portret prikazuje izraz lica, ličnost, inteligenciju, pa čak i raspoloženje modela. Eva Gonzales je bila jedina žena koju je Eduar Mane naslikao kao umetnicu, a njegov napor da to postigne prikazuje podelu između dva aspekta njenog identiteta: lep model i talentovana umetnica. Prva uloga obično omogućava umetnicima da se bave opštim, ali druga zahteva bavljenje specifičnom ličnošću pojedinca.

Pročitano 3112 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 15 Oktobar 2019 10:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eduar Mane - Portret Eve Gonzales