Artnit

Sreda, 03 Septembar 2014 12:03

Dijego Velaskez - Portret patuljka sa psom Istaknut

Portreti patuljaka čuvenog španskog slikara Dijega Velaskeza prikazuju patuljke kao humane, pobožne, vredne članove kraljevske pratnje. Slikanju patuljaka je pristupao različito, njegov stil je bio slobodan i upečatljiv, a on ih je slikao, kao što je slikao kraljevsku porodicu, prenoseći svoje priznanje da su ovi ljudi kao i njihovi gospodari. Naslikao je najmanje deset portreta patuljaka, koji su najviše izloženi u muzeju Prado u Madridu, kao i jedan njegovih najpoznatijih porteta sa ovom temom Portret patuljka sa psom iz 1650. godine.

Umetnici, koji su bili prethodnici Dijega Velaskeza na španskom dvoru slikali su patuljke kao hladne i otuđene, koji odražavaju stav prema njima u XVI i XVII veku. Velaskez je, međutim poštovao njihovo dostojanstvo i slikao ih sa otvorenim simpatijama, opisujući njihove individualne ličnosti.

Za model na slici Portret patuljka sa psom se duže vreme smatralo da je Antonio Engleski, dvorski patuljak koji je umro 1617. godine. Danas je ovaj identitet modela odbačen, jer stil njegove odeće datira iz šezdesetih godina XVI veka.

Na slici je prikazan patuljak obučen u jarku elegantnu odeću. Raskošna odeća i mač daju mu određeni izgled pripadnika plemstva. On drži velikog psa rase mastif levom rukom, a šešir sa svoje desne strane, gledajući u posmatrača pomalo nepoverljivo. Ove dve figure su prikazane nasuprot neodređene tamne pozadine, ističući oker i bele tonove odeće patuljka i crnu boju psa. Energičnim potezima četkice naneti debeli slojevi boje, bez obraćanja pažnje na detalje, ukazuju na stil Velaskeza iz 1650. godine.

Slika Portret patuljka sa psom je dugo pripisivana Dijegu Velaskezu, jer prikazuje ono što je uobičajeno za njegov stil. Ali, na osnovu proučavanja njegovog umetničkog stvaralaštva, španski istoričar umetnosti Huan Aljende Salazar 1925. godine navodi da je ovu sliku verovatno naslikao španski slikar, Huan Karen de Miranda ili Huan Batista Martinez del Mazo. U svakom slučaju slika predstavlja veličanstven primer uticaja Velaskeza na španski dvorski portret u tom periodu.

Pročitano 3538 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 Oktobar 2019 10:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dijego Velaskez - Portret patuljka sa psom