Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 19 Avgust 2014 10:37

Žan Onore Fragonar - Inspiracija Istaknut

Jedan od najznačajnijih francuskih slikara XVIII veka, Žan Onore Fragonar poznat je po svom rokoko stilu, koji karakteriše fluidna tehnika, izobilje, spontanost i delikatan hedonizam. Slika Inspiracija, iz 1769. godine se razlikuje od mnogih njegovih slika, a posebno portreta naslikanih tokom njegovih ranih godina, po tome što je toplija i čežnjivija od ostalih. Ova slika se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Žan Onore Fragonar na slici Inspiracija, nije imao samo nameru da sebe predstavi, već je takođe prikazao čin pisanja, opisao trenutak kada umetnik dobija inspiraciju. Tako i sama slika postaje izvor inspiracije za sebe, bilo zajedničkog ili božanskog smisla.

Umetnik na slici zauzima najveći deo prostora i predstavljen je u prijatnom trouglastom obliku. Njegovo lice kao da je osvetljeno inspiracijom, nadole duž njegovog ramena do ruke koja se odmara u desnom delu slike, a zatim duž njegove knjige do ruke koja drži pero. Njegove radnje kao da su "zamrznute", što je vidljivo na ruci u kojoj drži pero, a istovremeno kao da je spreman za sledeći potez, kada će pisati iz svoje neviđene inspiracije.

Slika Inspiracija, u rokoko stilu naslikana je u mekim, čak toplim bojama. Umetnikovo lice je rumeno, gotovo kao da nosi ruž. Njegova put je ružičasta, crvena, rumena, i izgleda toplo na dodir. Umetnik nosi toplu, plišanu, prirodnu i ukrašenu odeću. Velika pažnja je posvećena detaljima u prikazivanju ove odeće, tako da odgovara kitnjastom ukusu rokokoa. Žan Onore Fragonar i na odeći ističe taj osećaj topline. On koristi ružičaste, narandžaste i tonove pastelne ublažene gline, izgorelu sijenu, krem i meku sivu za kosu.

Pročitano 4516 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Septembar 2021 11:07
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci