Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 12 Avgust 2014 11:51

Klod Mone - Agapantus Istaknut

Klod Mone je naslikao seriju slika Lokvanji, koja se sastoji od oko 250 slika različitog cveća iz njegovog vrta u Živerniju. Posebno značajna slika iz ove serije je Agapantus, nastala između 1914. i 1926. godine, koja se razlikuje od ostalih slika u nizu po svojoj veličini i energičnim potezima četkice. Ova slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Kada je Klod Mone stigao u Živerni, pejzaž vrta, koji će kasnije postati čuveni Moneov vrt, je bio sa uobičajenim bijkama, poput žbunja, povrća i stabala voća. On je počeo da nabavlja cveće iz različitih delova sveta, a japanski baštovan, koji ga je posetio 1891. godine, omogućio mu je da proširi i dizajnira svoj vrt. Jedna od stranih biljaka koje je Mone nabavio bio je agapantus, poreklom iz Afrike. Neobičnu tanku biljku agapantus zasadio je duž obala ribnjaka, sa travom, vodenim irisima, žalosnim vrbama, bambusom i visterijom.

Klod Mone je često slikao na otvorenom. Poslednjih trideset godina svog života nalazio je beskrajnu inspiraciju u biljkama, drveću i ribnjaku u svom vrtu u Živerniju.

Agapantus, poznat kao afrički ljiljan ili ljiljan Nila, je u središtu istoimene živopisne slike, kojoj je sam Klod Mone dao naziv. Direktnim, kratkim brzim potezima četkice i preplitanjem ljubičaste, plave i zelene boje Klod Mone je prikazao scenu iz svog vrta, kojom dominiraju tanke stabljike sa cvetovima ove neobične biljke.

Slika Agapantus sažima formu impresionističkog stila Kloda Monea. Na njoj je vidljivo vizuelno ispitivanje svetlosti i boja, jedno od obeležja impresionističkog stila. Brzim, potezima četkice, poput petlje Mone maloj slici daje opipljiv utisak kretanja. Posmatrač može osetiti blagi vetar i svetlost lepršanja cveta latica agapantusa. Ova slika je relativno mala u odnosu na veći deo serije slika Lokvanji, ali njena veličina daje osećaj neposrednosti koja nije uvek očigledna na većim, mirnijim slikama.

Pročitano 4593 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci