Artnit

Petak, 08 Avgust 2014 12:02

Pol Kle - Senecio Istaknut

Nemačko-švajcarski slikar Pol Kle slikao je apstraktne nadrealne figure koristeći jednostavan dizajn i oblike. Njegove slike su šarene i razigrane. Na slici Senecio, poznatoj i pod nazivom Glava čoveka, koja je završena 1922. godine, on pokušava da pokaže osećanja čoveka. Ova slika, koja se danas nalazi u Kunstmuseumu u Bazelu, može se posmatrati kao simbol pomeranja odnosa između umetnosti, iluzije i sveta drame.

Na slici Senecio, Pol Kle imitira dečji crtež koristeći dvosmislene oblike i forme sa minimalnim detaljima lica. Da bi prikazao portret čoveka on koristi jednostavne boje i oblike, razne nijanse narandžaste, crvene i žute boje. Levo oko na čelu predstavljeno je trouglom, a desno je urađeno od jednostavnih zakrivljenih linija. Upotreba oblika stvara i lažni utisak da je jedno oko čoveka podignuto. Najinteresantniji aspekt slike je boja. Varijacije boja na samoj glavi formiraju zanimljive kontraste međusobno, a kao celina su suptilno u kontrastu sa narandžastom pozadinom. Crvene oči, se ne razlikuju od nijansi crvene boje na delovima glave ili u pozadini.

Slika Senecio pokazuje principe umetnosti Pola Klea, u kojoj su grafički elementi linija, plan boja i prostor pokrenuti energijom umetnikovog uma. U svojim maštovitim "škrabotinama", on je voleo, po njegovim rečima, da "povede liniju u šetnju". Prikaz ljudskog lica na ovoj slici je podeljen po boji u pravougaone oblike. Ravni geometrijski kvadrati su u okviru kruga, koji predstavlja maskirano lice i pokazuje raznobojan kostim nekog harlekina. Jednostavna, konstrukcija ravni odražava interes koji je fascinirao Pola Klea godinama: dete - kao izraz. On je pripojio dečje uticaje i ovoj slici.

Pol Kle je radio na slici Senecio nekoliko godina. On je dodavao i menjao boje i oblike, da bi stvorio kompoziciju i harmoniju boja koje je želeo. Slika je i svojevrsna manifestacija smisla za humor Pola Klea, kao i njegovog interesovanja za afričku primitivnu umetnost i evropske lutkarske predstave.

Naziv slike Senecio se odnosi na botanički naziv za rod biljaka koji uključuje kantarion i druge biljke sa okruglim cvetovima. Često se tumači da postoji paralela između cveta kao veličanstvene krune biljke i lica koje je cvet ljudskog tela. Pošto je na slici pravo i transparentno lice koje nas vidi, može se osetiti duboka duhovna inspiracija za pošteno življenje i delanje u svetu laži i obmana.

Pročitano 2829 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Oktobar 2019 10:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Kle - Senecio