Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 06 Avgust 2014 11:33

Eduar Mane - Španski pevač Istaknut

Španski pevač ili Gitarista kako se još naziva je poznata slika francuskog slikara Eduara Manea, koju je završio nakon svojih putovanja u inostranstvu, 1860. godine. Na ovoj slici, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku, primećuje se uticaj španskog slikarstva.

Svojim realnim i egzotičnim opisom teme, slika Španski pevač ukazuje na uticaj španske umetnosti i umetnika koje je Eduar Mane proučavao tokom svojih putovanja, Husepa de Ribere, Franciska Goje, Dijega Velaskeza na njegov stil. Istovremeno slika odražava veliko interesovanje u Parizu za umetnost i kulturu Španije tokom Drugog carstva, kao i preokupaciju Eduara Manea španskim temama tokom 1860-tih godina.

Eduar Mane je komponovao sliku Španski pevač u ateljeu koristeći model i rekvizite, šešir širokog oboda i bolero jaknu. Prikazan je čovek koji svira gitaru i peva dok nespretno sedi na drvenoj klupi. Na njemu je vidljiv spoj francuske i španske odeće

Boje na slici Španski pevač su realističke i žive. Potezi četkice su jaki i energični. Jarko osvetljeno mesto iza ruku pevača odaje utisak kretanja i života.

Slika Španski pevač je prihvaćena prvi put na Pariskom salonu 1861. godine, gde je takođe izložen i portret roditelja Eduara Manea. Slika je dobila pozitivne kritike i doživela uspeh u to vreme. Posebno ju je cenio čuveni francuski pesnik Šarl Bodler, a francuski novinar i književni kritičar Teofil Gotje, pohvalio je sliku rekavši da sadrži "veoma verne boje" i "snažnu četku".

Pročitano 3285 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 05 Oktobar 2019 11:04
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci