Artnit

Utorak, 15 Juli 2014 10:45

Anri de Tuluz Lotrek - Žena sa crnom boom Istaknut

Francuski slikar Anri de Tuluz Lotrek je slikao život u Mulen Ružu i drugim pariskim kabareima i pozorištima, kao i život u bordelima koje je posećivao. Njegovi česti motivi su ljudi iz takozvanog polusveta. Na svojoj poznatoj slici iz 1892. godine Žena sa crnom boom, prikazuje samo bitne karakteristike žene iz tog sveta, ali sa dovoljno detalja da otkrije i njenu ličnost. Pod nazivom Portret devojke, ova slika je izlagana u galeriji Gupil u Londonu 1898. godine. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Žena sa crnom boom Anri de Tuluz Lotrek prikazuje ženu sa bledim licem, čiji je identitet nepoznat. Ženina glava izviruje iz mase perja i tila. Njeno lice je obloženo pirinčanim prahom, a obrve su zaobljene. Ona izgleda kao da zuri u nešto, a na licu joj je vidljiv podrugljiv izraz. Njena kosa je sakupljena u grubu punđu, iz koje vire pramenovi. Haljina i njena tekstura, kao i perjana boa oko vrata ukazuju da ona pripada pariskom polusvetu.

Na slici su primetni izuzetni kitnjasti, virtuozni potezi četkice. Lotrek je koristio deblju četkicu i bledu crnu i zelenu boju, da bi razvio strukturu figure žene. Smaragdnozelene, plavo-sive i plave pruge se nalaze na skoro celoj figuri i ponavljaju teksturu crne perjane boe i providne tkanine. Sredina dela slike je naslikana bogatim bojama nalik bojama pauna. Na braon kartonu, Lotrek je skicirao lice žene koristeći plave boje. Ženina kosa je nemirna kombinacija boja masline i braon, naglašena sa ljubičastim, bordo i dodirima bledoružičaste boje. Samo oko njenog lica boja pokriva karton.

Kompozicija slike je izuzetno tradicionalna: tri četvrtine zauzima figura, koja je prikazana spreda, bez ikakvih isecanja i drugih elemenata koji ukazuju na prolazne posete Lotreka kabareima, plesnim dvoranama, bordelima i barovima.

Anri de Tuluz Lotrek je zagonetnu ženu na slici Žena sa crnom boom naslikao sa osmehom znajući da ona ima odlike prave fatalne žene. Čuveni francuski pesnik Šarl Bodler je rekao o ženi na slici: "Ona je savršena slika divljaštva koja vreba u sred civilizacije. Ona ima svoju vrstu lepote koja joj dolazi od zla, uvek lišena duhovnosti, ali ponekad obojena sa umorom koji imitira pravu melanholiju."

Pročitano 4964 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 03 Oktobar 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri de Tuluz Lotrek - Žena sa crnom boom