Artnit

Četvrtak, 10 Juli 2014 13:43

Džon Konstejbl - Stounhendž Istaknut

Prilikom posete Stounhendžu u julu 1820. godine Džon Konstejbl je napravio brojne skice, na osnovu kojih je nastao jedan od najvećih ikada naslikanih akvarela, Stounhendž. Ova slika je izložena na njegovoj poslednjoj izložbi u Kraljevskoj akademiji 1836. godine. Na slici, koja se nalazi u muzeju Viktorija i Albert u Londonu stoji opis: "Misteriozni spomenik... stoji na daljini na goloj i beskrajnoj pustari, toliko nepovezan sa događajima iz prošlosti, kao što je i sa sadašnjošću, vraća vas nazad izvan svih istorijskih zapisa u zaborav jednog potpuno nepoznatog perioda."

Džon Konstejbl je naslikao Stounhendž u tužnom periodu svog života. Njegova supruga Marija i njegov najbliži prijatelj Džon Fišer su umrli, a njegova dva starija sina su napustila kuću. On je možda izražavao svoju ličnu nesreću na ovoj slici, koja zrači melanholijom.

Iako vezan za stvarni izgled predela, Džon Konstejbl u njemu stavlja naglasak na svetlost i atmosferu. On koristi svoju omiljenu tehniku slikanja obojenog svetla u prvom planu nasuprot tamnom nebu, gde dominira raspoloženje slike. Nebo je naslikao grubo, na način koji sugeriše nalet vetra i nepravilne ostatke kiše visoko na nebu, ali bez "podaničkog" kopiranja prirodnih efekata. Dvostruka duga, čest motiv koji se ponavlja u Konstejblovim kasnijim slikama pojavljuje se na nebu. Ona kao da unosi neku nadu u melanholičnu atmosferu na slici.

Svojom kombinacijom duge Isaka Njutna i misterioznog drevnog kamenja, slika Stounhendž odražava jedinstvenu sposobnost Džona Konstejbla da kombinuje naučna saznanja i zapažanja sa poezijom i originalnošću. Ovaj akvarel je takođe izuzetno slobodno naslikan za svoje vreme.

Pročitano 5186 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Konstejbl - Stounhendž