Artnit

Ponedeljak, 07 Juli 2014 14:07

Frederik Bazil - Ružičasta haljina Istaknut

Na slikama Frederika Bazila, francuskog slikara impresioniste često su u prvom planu figure unutar slikanog predela. Bazil je kombinovao određenu naivnost sa delikatnim osećajem za prirodu i izuzetnim osećajem za boje. Njegove figure su u pejzažu čudno nepokretne i imaju skulptoralni kvalitet teške ivice. Slika Ružičasta haljina, nastala tokom leta 1864. godine je primer za slikanje predela i figura u prirodnoj svetlosti. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Pretpostavlja se da je mlada žena na slici Ružičasta haljina Thérèse des Hours, jedna od rođaka Federika Bazila, kod čije porodice je provodio svako leto na veličanstvenom imanju Méric, u Castelnau-le-Lez, selu u blizini Montpeljea. Njihova kuća je bila na uzvišenju, iznad sela.

Slika prikazuje mladu ženu u jednostavnoj ružičasto-beloj prugastoj haljini sa crnom kapom i crnom keceljom. Ona sedi na kamenom zidu, na kome su vidljivi lišaji, na terasi na drugom kraju vrta. Leđima je okrenuta od posmatrača, i gleda u pravcu sela, koje se izdiže na blagoj padini u pozadini i njegovih krovova pokrivenih narandžastim crepovima.

Bazil na slici uokviruje srednji put sa drvećem, da bi naglasio kontrast između daljine i prvog plana. Drveće u senci, kao i lice mlade žene naglašavaju sirovu svetlost koja prenosi i definiše konture.

U pripremnom crtežu Federika Bazila, mlada žena gleda u posmatrača, u tipičnom položaju kao na tradicionalnim portretima. Kasnije je on konačno odlučio da prikaže svoj model s leđa, stvarajući na slici atmosferu smirenosti i empatije.

Slika Ružičasta haljina kombinuje portret koji nalikuje na opis mlade žene, koja se vidi iza sunčanih predela u koje se zagledala. Frederik Bazil je kombinovao novi pristup u slikanju figure sa naglašavanjem na vrednosti boja na otvorenom. 1869. godine ova slika je bila izložena na Pariskom salonu.

Pročitano 4199 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 24 Septembar 2019 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frederik Bazil - Ružičasta haljina