Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 01 Juni 2014 15:51

Franc Mark - Tigar Istaknut

Sliku Tigar Franc Mark je naslikao 1912. godine, i ona predstavlja tipičan primer njegovog slikarskog stila. Na njoj je prisutan spoj više uticaja: izražajna i simbolična upotreba boja koje je otkrio na slikama Vinsenta van Goga i Pola Gogena, koje su kombinovane sa fragmentiranim i prizmatičnim kompozicijama različitih stilova kubista. Danas se ova slika nalazi u muzeju Lenbahaus u Minhenu.

Predeo na slici Tigar je skoro u potpunosti sastavljen od kubističkih oblika slikanim u svetlim tonovima crvene, zelene, ljubičaste i narandžaste boje. Tigar, životinja ogromne moći i veličine se nalazi na steni. Njegova glava je podignuta, oštre žute oči fiksirane na pronalaženje plena. Jaki žuti i crni geometrijski oblici skiciraju formu tigra. Da bi prikazali karakteristike tigra i njegovo mišićavo telo i moć ovi geometrijski oblici su pojednostavljeni, a njihovo kretanje se ritmički ponavlja u stilizovanim oblicima stena i rastinja u pozadini.

Boja je glavni elemenat koji Franc Mark koristi za razdvajanje tigra iz pozadine. Sličnost geometrijskih oblika od kojih su sastavljeni tigar i njegova okolina ukazuje na kamuflažu tigra u njegovom prirodnom staništu, kao i na harmoniju između njega i njegovog okruženja.

Cela slika Tigar Franca Marka je ispunjena tenzijom, sa predosećanjem brze i iznenadne smrti. Prisutan je osećaj uznemirenosti, napetosti, neminovnosti i iščekivanja.

Pročitano 2629 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Avgust 2019 10:18
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci