Artnit

Četvrtak, 29 Maj 2014 15:41

Oskar Kokoška - Nevesta vetra Istaknut

Jedna od najneverovatnijih slika u umetničkom stvaralaštvu Oskara Kokoške je slika Nevesta vetra ili Bura nastala 1914. godine. Nevesta vetra je alegorijska slika koja uključuje i njegov autoportret, i njegovu najveću ljubav Almu Maler, koja leži pored njega. Danas se ova slika nalazi u Kunstmuseumu u Bazelu.

Oskar Kokoška je upoznao Almu Maler, pripadnicu bečkog visokog društva koja je ubrzo ostala udovica kompozitora Gustava Malera, 1912. godine. Strastvena romansa, koja je usledila inspirisala ga je na stvaranje brojnih crteža i slika Alme Maler. Ovaj par je prekinuo svoju romansu 1914. godine, a Alma se udaje za čuvenog arhitektu i jednog od osnivača Bauhausa, Valtera Gropijusa. Prekid je imao dubok uticaj na Oskara Kokošku i njegovo stvaralaštvo, a potezi četkice su postali izražajniji i turbulentniji. Neobična slika Nevesta vetra, iz tog perioda simbolično predstavlja žalost za završenom ljubavnom vezom i omaž njegovoj muzi Almi Maler.

Slika Nevesta vetra prikazuje Almu i Oskara koji leže nagi do pojasa. Oni su isprepleteni kao školjka, koja pluta turbulentnim talasima. Čini se kao da su doživeli brodolom, i nalaze se usred okeana. Izrazi lica i govor tela neizmerno govore o njihovim likovima. Alma leži postrance i blaženo je zaspala. Njeno lepo lice je vedro, nesvesno opasnosti koja ih okružuje. S druge strane, pored nje leži Oskar, koji je lišen sna, i kao da zuri u prazan prostor, dok ga prožimaju brige. On izgleda slabo, a njegovo telo kao da je u modricama na nekim mestima. Kovitlajuća pozadina simboliše burnu i strastvenu vezu koju su oni imali. Divljina talasa je naglašena energičnim potezima, gustim bojama. Na nekim mestima, talasi izgledaju kao da formiraju obrise sablasnih figura, koje verovatno podrazumevaju traume odnosa Oskara i Alme.

Oskar Kokoška na slici stvara siluetu oblika, veštih slojeva boja i mešavina. Koristeći bezizražajnu kolor šemu dodaje mistični aspekt slici. Oskar i Alma su sami, a ljubičasta planina je u daljini, osvetljava ih sjajni mesec, u senci crnog sunca, koje kao da je nestalo usred talasa boja. Alma spava mirno pored Oskara, sa zatvorenim očima, poput sablasti u bledobelom i srebrnom, skoro metalik sivoj boji. Oskar je budan, sa zabrinutim pogledom na licu, pokriven "brutalnim" potezima sive, plave, boje ruže i boje rđe. U ovom trenutku, oni su zajedno, zaštićeni od burnih struja od strane raznobojnih svodova iznad njihovih glava. Njihova tela su pokrivena svetlucavim listovima bele boje reflektujući prigušene plavo-zelene i sjajnoplave boje, sa dodirima boje masline i zelene boje iz okolnog zatalasanog "mora".

Ekspresionističko remek-delo Nevesta vetra Oskara Kokoške podseća na baroknu sliku u kojoj su ljubavnici prikazani kao u kovitlacu. U omažu svojoj ljubavi naslikao je ovu sliku, gde se on sam fizički potapa u stvaranju ovog strasnog univerzuma.

Pročitano 7080 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Oskar Kokoška - Nevesta vetra