Artnit

Četvrtak, 22 Maj 2014 15:03

Edgar Dega - Žena sedi pored vaze sa cvećem Istaknut

Edgar Dega je neizmerno uživao tokom poseta seoskoj kući, Menil-Hubert, svog školskog druga Paula Valpinçona. Tu je naslikao poznatu sliku Žena sedi pored vaze sa cvećem. Prisustvo dalija, astera i gailardija u buketu ukazuje da je verovatno ova slika naslikana u avgustu ili septembru 1865. godine. Slici je prethodio izuzetan crtež u olovci modela sa ove slike, verovatno supruge Degaovog školskog druga, takođe iz 1865. godine. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Žena sedi pored vaze sa cvećem kompozicijom dominira vaza prepuna letnjeg cveća. Žena je u donjem desnom delu slike, a njeno telo je smanjeno na polovinu do ivice slike. Stakleni bokal i rukavice na stolu, služe uspostavljanju ravnoteže kompozicije na slici.

Ogromni buket sa cvećem naslikan je u prirodnim bojama i istaknut realističkim detaljima. Levo od buketa sa cvećem je stakleni bokal pun vode. I buket cveća i bokal su na stolu pokrivenim stolnjakom u zemljanim tonovima sa prigušenim, nejasnim šarama. Žena, na desnom delu slike je okrenuta od cveća, sedi nalakćena na sto, a ruka je u blizini usta. Ona kao da je u potrazi za daljinom, razmišlja ili sanjari, naizgled je izgubljena u svojim mislima i nesvesna cveća.

Postavljanje žene na slici izgleda nasumično, kao da je moglo biti naknadno slikano. Aranžman cveća ima približnu simetričnu ravnotežu, ali kompletna slika izgleda neuravnoteženo zbog postavljanja žene. Novina kompozicije slike je podstakla mnoge likovne kritičare da ukažu da je žena koja sedi dodata naknadno. Međutim, njeno prisustvo u kompoziciji slike, pre je bilo namerno. Kao što je Dega jednom rekao: "Uveravam vas da nijedna umetnost nije bila manje spontana od moje. Ono šta ja radim je rezultat refleksije i proučavanja velikih majstora; inspiracije, spontanosti, temperamenta."

Posmatrač slike Žena sedi pored vaze sa cvećem ima dinamičan doživljaj kada gleda ovu sliku. U početku je sputan obiljem cveća, ali kada fokus posmatranja pomeri ka ženi teško je vratiti se cveću. Slika postavlja mnoga zanimljiva pitanja. Postavljanjem žene na margini, Edgar Dega osporava kategoriju portreta, koji obično usmerava posmatrača prema modelu. Promenom granica portreta, uvođenjem elemenata mrtve prirode i sugestijom narativnosti, Dega je stvorio sliku otvorenu za različite interpretacije.

Pročitano 5796 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Avgust 2019 10:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Žena sedi pored vaze sa cvećem