Odštampajte ovu stranicu
Subota, 17 Maj 2014 14:44

Eduar Mane - Konobarica Istaknut

Eduar Mane je slikao scene iz kafea, koje predstavljaju zapažanja društvenog života Pariza u XIX veku. Na slikama prikazuje savremen život fragmentarno, a ljude dok piju pivo, slušaju muziku, flertuju, čitaju, ili čekaju. Mnoge od ovih slika su nastale na osnovu skica rađenih na licu mesta. Poznata slika sa ovom temom je Konobarica, ili kako se još zove Ugao u koncert-kafeu. Ova slika je bila prvobitno desna polovina slike kafea Brasserie de Reichshoffen u Parizu, u koji je često odlazio, koju je počeo oko 1878. godine i isekao je na dva dela, pre nego što je završio 1879. godine. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

U središtu slike je konobarica širokog lica, sa čašama punim piva, prikazana u polupokretu. Ona spretno nosi dve čaše piva u jednoj ruci, radi svoj posao mehanički dok njen pogled luta. Čovek sa lulom, u plavom radničkom odelu, sa kapom na glavi, koji sedi pored nje, može biti radnik ili boemski tip. On odsutno zuri ispred sebe, naglašavajući jasan osećaj izolovanosti koji prožima prepuni kafe. Oko njega je anonimna gomila. Čovek iza njega sveden je na veći sivi šešir, a žena sa šeširom u pozadini sedi sa pićem među muškarcima. Dodavanjem plesača i muzičara, Mane između žene i njenog društva u pozadini stvara dodatnu izdvojenost. Žena sa šeširom je odvojena od javnosti, ograđena, njeni pokreti su udaljeni i mehanički kao pokreti lutke, a karakteristike lica bezizražajne. Ni muzičari nemaju individualnost, i niko ne obraća pažnju na njih. Balerina, sa ispruženim rukama pleše u pozadini.

Na slici Konobarica Eduar Mane slika figure i detalje scene širokim potezima plave i braon boje, a posebno naglašava harmoniju. On slika raspoloženje i osećaj pariskog noćnog života prikazujući kafe koji je bio popularan u to doba, sa gostima iz različitih društvenih klasa. Sama scena na slici prikazuje savremen život, kao slomljen i nalikuje na prikaz različitih zatvorenih pregrada, svaki sa osobom u njemu.

Pročitano 2391 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Avgust 2019 10:26
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci