Artnit

Nedelja, 11 Maj 2014 16:34

Raul Difi - Ajfelov toranj Istaknut

Raul Difi francuski slikar, ilustrator i dizajner je pod velikim uticajem francuskog slikara Anrija Matisa i drugih fovista razvio jedinstven stil pun snage i boje, što je primetno na tipičnim akvarelima Pariza i cvetnih motiva koje je naslikao. Godine 1935. koristeći vodene boje na papiru, naslikao je Ajfelov toranj, fovističko opažanje Ajfelovog tornja okruženog bujnim i živopisnim pejzažem Pariza. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Ajfelov toranj prikazuje Ajfelov toranj i pejzaž koji ga okružuje živim bojama i tipičnim fovističkim potezima četkice. Toranj je slikovito iscrtan u crvenim i narandžastim nijansama, i raste iz vrtloga zelenog drveća nasuprot oblaka koji ispunjavaju plavo nebo. Pariska linija horizonta ispunjava rastojanje u ljubičastoj boji, dok se obrisi katedrale Sakre Ker mogu videti na levoj ivici slike. Potezi četkice na lišću su veoma tipični za fovizam, dok kroz kovitlajuće plave i bele nijanse oblacima dodaje živopisnost slici. Difi je vešto koristio igru boja na Ajfelovom tornju prenoseći izuzetnu "radost življenja" Parižana, kao i uzbuđenje ovog francuskog grada, a mekši tonovi reke i trave dodaju auru romantike.

"Ono što ja želim da pokažem kada slikam je kako ja vidim stvari svojim očima i svojim srcem... A ipak, ma šta radio, ja vam pružam samo delić svoje unutrašnje radosti." rekao je Raul Difi. Na slici Ajfelov toranj duh Francuske sija u radosnim oblicima i bojama. Raul Difi je dodao ljubav prema poeziji, muzici, crtanju, slikanju i jednostavno življenju. Njegov lični simbolizam, osetljiv na dodir, i osećaj za boje stvorio je svet modernog zadovoljstva.

Pročitano 3154 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Raul Difi - Ajfelov toranj