Artnit

Utorak, 29 April 2014 14:44

Kamil Koro - Žena sa biserom Istaknut

Francuski slikar realizma, pripadnik Barbizonske škole, Kamil Koro je naslikao veliki broj portreta. Svaki put kada bi naslikao portret člana porodice, on bi slikao kopiju - jedna slika za porodicu, a jedna za člana porodice, čiji je portret. Ovaj način rada je kasnije doveo do širokog falsifikovanja i kopiranja Koroovih dela u toku njegovog umetničkog stvaralaštva, a i posle njegove smrti. Jedna od njegovih najznačajnijih slika Žena sa biserom, iz oko 1868-1870. godine, se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Za sliku Žena sa biserom pozirala je Berta Goldšmit, kćerka trgovca, koja je tada imala oko 16 godina. Ona je odevena u italijansku odeću koju je Kamil Koro doneo sa sobom sa svojih putovanja u inostranstvo.

Na slici su istaknuti položaj i izraz devojke koja sedi. Na njenom čelu se nalazi mali list, za koji se ranije smatralo da je biser, po kome je i slika dobila ime. Alfred Robaut, Koroov prijatelj o tome je rekao: "Mlada žena sa biserom nije skladan naziv, s obzirom da je to list."

Snažan izraz trenutka stvoren je na slici od apstraktnih boja i linija. Ekspresiju izražavaju ritmično i emotivno senka na sredini donje usne, spojene ruke, kao i sklad ramena i nežne senke ispod brade. To nije samo prikazivanje masivne refleksije, ovde je to graciozna ravnoteža, izražena u moći oblika i ličnosti na slici.

Dosta se spekulisalo o inspirativnom izvoru slike Žena sa biserom. Neki su smatrali da je Koro možda bio inspirisan slikama Mona Liza i Portret nepoznate žene Leonarda da Vinčija. Drugi su naglašavali da postavljanje ruku, izraz lica, stil frizure, a posebno pogled i odeća devojke nalikuju na sliku Devojka sa bisernom minđušom Jana Vermera.

Šarl Bodler, poznati francuski pesnik i likovni kritičar, proglasio je Kamila Koroa liderom moderne škole slikarstva pejzaža. Zapažajući tehničku slobodu i jasnost boja na slici Žena sa biserom, opisuje je kao "čudo srca i uma". Poznati francuski slikar impresionizma Klod Mone je izjavio: "Postoji samo jedan majstor ovde - Koro. Mi smo ništa u poređenju sa njim, ništa."

Pročitano 5519 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 21 Novembar 2014 12:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kamil Koro - Žena sa biserom