Artnit

Sreda, 02 April 2014 16:39

Ticijan Večeli - Sultanija Mihrimah Istaknut

Sultanija Mihrimah, kćerka Sulejmana Veličanstvenog i njegove voljene supruge, sultanije Hurem, bila je jedna od najuticajnijih i najmoćnijih žena u otomanskom carstvu u XVI veku. Samo nekoliko slika iz XVI veka iz Venecije, za koje se pretpostavlja da su varijacije originalne izgubljene slike Ticijana Večelija koja datira između 1552. i 1557. godine, prikazuju sultaniju Mihrimah.

Veruje se da se originalan portret sultanije Mihrimah nalazio u zbirci italijanskog humaniste i intelektualca iz XVI veka, Paola Đovija. U svojim zapisima iz 1568. godine, Đorđo Vazari pominje da je video Ticijanove portrete sultanija Hurem i Mihrimah u ovoj kolekciji. Osim toga, poznato je da je italijanski slikar Kristofano del Altisimo kopirao slike iz ove kolekcije za Kozima I de Medičija. Među slikama u galeriji Ufici, portret sultanije Mihrimah je identifikovan u zapisima 1557. godine u Firenci. Na osnovu ovih informacija, pretpostavlja se da portret datira negde između 1552. i 1557. godine, u vreme smrti Paola Đovija.

Na portretu je prikazana sultanija Mihrimah, obučena u braon haljinu sa cvetnim motivima, sa visokom kapom ukrašenim skupocenim draguljima. Ona je prikazana nasuprot tamne pozadine, na kojoj su sledeći natpisi u gornjem levom i gornjem desnom uglu: "Cameria Solimani Imparator Filia" (Kamerija, kćerka sultana Sulejmana) i "Rostanis Bassae Vkor 1541" (Supruga Rustem-paše, 1541). Veoma je verovatno da ovde upisan datum ne označava datum kada je završena slika. Može se pretpostaviti da su ovaj datum i natpis pronađeni na gotovo svim sličnim portretima različitih umetnika koji su ponavljali tradiciju iniciranu prvim originalnim portretom.

Sultanija Mihrimah, kao i njena majka sultanija Hurem predstavljala je idealizovanu osmansku figuru na portretu. Tako je i ovaj portret inspirisao druge slikare da ponove ovu popularnu temu u to doba.

Pročitano 8272 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Novembar 2020 11:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ticijan Večeli - Sultanija Mihrimah