Artnit

Četvrtak, 27 Mart 2014 18:42

Edgar Dega - Prodavnica šešira Istaknut

Počev od 1879. godine francuski slikar Edgar Dega na svojim slikama prikazuje modne detalje - rukavice, šešire i lepeze, koji su se prodavali u buticima u Parizu. Slika Prodavnica šešira ili kako se još naziva Kod modistkinje je verovatno njegov najpoznatiji prikaz teme prodavnice šešira. Slika se danas nalazi u Umetničkom institutu u Čikagu.

Poznato je da je Edgar Dega u pratnji umetnice Meri Kasat i rođake njegovog prijatelja Danijela Halevija Emil Straus posećivao butike i prodavnice šešira kasnih 1880-ih i ranih 1890-ih godina. Iako zainteresovan za žensku modu u celini, on je najviše bio zaintrigiran šeširom, statusnim simbolom svake ugledne žene. Šešir predstavlja nezavisni modni detalj, koji ipak mora da se prilagodi liku i odeći svake žene, ali on je i ukras za divljenje, a iznad svega detalj koji se nosi i proba.

Edgar Dega na slici Prodavnica šešira prikazuje jednu modistkinju na poslu. Iako je verovatno ova mlada žena napravila šešire, ona ispituje svoj ručni rad i nerešen oblik šešira koji nije u potpunosti ukrašen, na šta ukazuju i njena napućena usta, sa špenadlom. Rendgenski pregled slike je pokazao da je figura prvobitno predstavljala kupca, ali Dega je uskratio informacije neophodne za utvrđivanje njenog identiteta.

Položaj modistkinje duboko u kompoziciji slike, ukazuje na to da ona nije svesna da je neko posmatra. Ona i pet šešira, desno od nje prikazani blago povećano, sugerišu da se nalaze u izlogu prodavnice ili unutar prodavnice. Šeširi, raspoređeni na štandovima, na radnom stolu modistkinje, više su istaknuti u kompoziciji slike nego ona, i sa njihovim šarenim trakama i upletenim cvetovima, imaju dekorativni izgled moderne mrtve prirode.

Zbog savršenog crteža i brižljivo urađene površine slika Prodavnica šešira je daleko od "čistog" impresionizma, ali njena savremena pariska tema, kompozicija pomerena van središta i modistkinja koja naizgled ne pozira slikaru, svrstava je u samu suštinu impresionizma.

Pročitano 4796 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Prodavnica šešira