Artnit

Sreda, 26 Mart 2014 17:41

Milena Pavlović Barili - Pismo iz Njujorka Istaknut

Njujork, 7. septembar 1939.

... Ovde trešte radio-aparati na sve strane, novosti neprestano izlaze u svim mogućim formama, novine hiljadama, tako da čoveka ošamuti. Većina od tih vesti je senzacionalna i lažna, pa se demantuju i potvrđuju neprestano. Ja sam još uvek ovde u ovom malom, prijatnom pansionu - kafanici. Puno je Srba i Crnogoraca, mnogo ima naših što su stigli ovih dana kao i ja... Ja ću do mile volje da ćutim ovde i da gledam zašto sam došla. Inače švrljam po ceo dan peške kroz glavne ulice, od radnje do radnje, ima divnih stvari, gotovih haljinica... šešira, sitnica, cipela... Ovako lepe, fine i jevtine tašne nigde nisam videla.

... Obišla sam muzeje, nema mnogo. Ima dobrih starih Flamanaca i Fiorentinaca iz 1400-1500. Svet je vrlo običan i mnogo manje fini nego u Engleskoj. Niko nikad ne kaže "hvala" ni za šta. Metro ovde nije teško razumeti. Nema mana. Nema nikakvih objašnjenja.

... Kasu kaže da sve žene ovde u pedesetoj godini postanu udovice, jer muževi rade kao robovi, i sa pedeset godina su sasvim ruinirani, ili umiru ili idu u sanatorijum doživotno, a ženama ostanu pare i onda traže mlado društvo. Kaže da je skoro nemoguće za jednu strankinju da se ovde uda, jer su Amerikanci toliko terorisani odmalena od žena da su sasvim blesavi, a od strankinja ih je strah, jer misle uvek da se za njih zbog novca udaju, a finoću, skromnost i osetljivost uopšte ne razumeju. E sad nastranu to, ali izgleda da će moći on da mi da malo rada sa njegovim preduzimačima za slikanje na fasadama i unutrašnju dekoraciju lokala.

Pročitano 5773 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Milena Pavlović Barili - Pismo iz Njujorka