Artnit

Utorak, 25 Mart 2014 17:01

Onore Domije - Pralja Istaknut

Onore Domije je često slikao svakodnevne teme koje ilustruju život u gradu i ljude iz niže klase. Na svojoj poznatoj slici Pralja, on kao da želi da isprovocira diskusiju o širim društvenim pitanjima. Lica gotovo prazna, bez identiteta, primoravaju posmatrača da pogleda okolinu oko glavnog fokusa, pralje i njenog deteta. Postoje tri slične verzije na temu pralja, od kojih se prva pojavila u Pariskom salonu 1861. godine. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Onore Domije je živeo u Parizu, na manjem ostrvu, Île Saint-Louis na Seni, odakle je mogao da posmatra pralje koje se vraćaju sa pranja na Seni, kako se umorno penju kamenim stepenicima.

Na slici je prikazana savijena žena ispod težine svojih svežnjeva za pranje u pratnji svog deteta. Telo majke je malo veće i u njemu je izražena snaga, ali i umor. Na njenoj figuri se otkriva težak rad koji je prisutan na duši i telu. Odeća visi na njoj, a savijeni rukavi, ilustruju da ona koristi svoje ruke da uradi neku vrstu posla. Držeći u ruci prut, devojčica izgleda kao da joj je suđeno da se bavi istim poslom kao i njena majka. Da se dete ne bi spotaklo uz stepenice majka nosi veš u jednoj ruci, a detetu pomaže pri penjanju drugom rukom. Postoji mešavina rezignacije i nežnosti kod majke pri pomaganju detetu da se popne visokim stepenicama.

Glavni fokus na slici su majka i dete, ali oni su najmračniji deo slike. Kuće duž keja u Parizu u pozadini daju svetlosnu postavku, ali je Domije ostavio nedovršenu scenu moćne simbolične dimenzije. Izvor svetlosti na slici je pozadina, a druga strana grada je svetlo i procvat. Možda je Domije na taj način prenosio ideju da sve što je na drugoj strani reke ili drugoj strani grada nudi više. Majka i dete koje posrće, žive u siromaštvu, i pokušavaju da se izbore za bolji život. Ne postoji osećaj žurbe na ovoj slici, stvoren je osećaj monotonog svakodnevnog života siromašnih ljudi.

Boje na slici ne sugerišu ni malo vedrine, i daju monumentalni kvalitet ovoj maloj slici. Tamne boje skoro stvaraju ideju da su majka i dete prljavi, njihova boja kože nije čisto bela boja koju ima buržoazija. Njihova lica u tamnim bojama uklapaju se sa praznim izrazom lica.

Slika Pralja Onore Domijea je otelovljenje društvenog tipa koji karakteriše naporno ponavljanje rada. Fokus slike na skromnim običnim ljudima praćen snagom i monumentalnošću podseća na Mikelanđela, pokazujući posmatraču neku vrstu prave alegorije.

Pročitano 4944 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Onore Domije - Pralja