Artnit

Utorak, 18 Mart 2014 17:09

Frida Kalo - Autoportret sa majmunom Istaknut

Preko polovine slika čuvene meksičke slikarke Fride Kalo čine autoportreti. Na slikama ona često predstavlja sebe u društvu svojih različitih kućnih ljubimaca - majmuna, pasa, ptica i izražava svoje trenutno raspoloženje. Poznata je njena slika Autoportret sa majmunom iz 1938. godine, koja se danas nalazi u galeriji Olbrajt-Noks u Bafalu.

U meksičkoj mitologiji majmun je simbol plesa i raskalašnosti. Maje iz Gvatemale i Meksika su obožavale majmuna drekavca i smatrale ga za boga koji je bio zaštitnik umetnosti. Frida Kalo je obožavala dečju i razigranu prirodu majmuna, a na njenim slikama on je postao simbol nežnosti i zaštite.

Na slici Autoportret sa majmunom Frida je prikazana sa skupljenom kosom dok gleda strogo. Na njenom licu su naglašene karakteristične crne spojene obrve. Majmun je predstavljen kao živo, nežno, saosećajno biće koje ju je zaštitnički obgrlilo oko vrata. Bujna zelena pozadina lišća predstavlja vrtove koje je Frida veoma volela.

Na slici Frida slika klaustrofobičnu pozadinu, koju će kasnije ponavljati i na drugim slikama. Uska zavesa od listova kao da gura sliku ka posmatraču. Taj stil je "pozajmljen" od meksičkog slikara Alfreda Ramosa Martineza, poznatog po slikama tradicionalnih meksičkih scena i ljudi.

Boje na slici su svetle, jarke. Upotreba kontrastnih boja, tople i hladne kolor šeme odvaja figuru iz okruženja.

Slika Autoportret sa majmunom ukazuje na inspiraciju Fride Kalo u rodnoj meksičkoj umetnosti. Vidljiv uticaj meksičke kulture je u odeći, ogrlici, kao i u stilu slikanja.

Pročitano 3818 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 27 Novembar 2020 11:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frida Kalo - Autoportret sa majmunom