Artnit

Subota, 01 Decembar 2012 21:10

Likovnost u scenografiji Istaknut

Uređenje prostora u kome se sluša muzika uvek stvara jak efekat na slušaoce. Oblikovanje prostora za scenografiju obuhvata i likovnost (kolorističko rešenje) scenografije. Dobra scenografija je zato jedna od polaznih tačaka za potpuni doživljaj muzike.

U muzici ulogu boja igraju instrumenti i ljudski glas. Kolorističko rešenje scenografije je tako neodvojivo od muzike. Boje čine doživljaj prostora izuzetno bogatim i višeslojnim i koriste se pre svega u naglašavanju vizuelnog identiteta i stvaranju ambijenta. Bojenjem oblika scenografije postižu se željeni efekti naročito tamo gde treba pojedine oblike izdvajati, naglašavati, posebno akcentirati. Muzika se tako preobražava u bogatstvo boja i pretvara u fluid koji se ne da ugasiti.

Raspored elemenata scenografije, a i kolorističko rešenje scene treba da poseduje ritam. Svaki pokret, svaka interpretacija muzike svakog izvođača je njihovo uključivanje u zajedničku celinu i pridavanje dinamičnosti likovnoj komponenti.

Rasveta i materijali scenografije su takođe, deo kolorističkog rešenja. Njihov spoj, ukrštanja i uticaji unose čarobnu atmosferu svečanog događaja i mnoštvo različitih doživljaja muzike.

Pročitano 1438 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Likovnost u scenografiji