Artnit

Subota, 01 Mart 2014 17:25

Pol Kle - Riblja magija Istaknut

Nemačko-švajcarski slikar Pol Kle je imao akvarijum u svojoj kući i bio je fasciniran kretanjem riba u njemu. O tome je razgovarao sa svojim učenicima, a to je postala i tema nekoliko njegovih slika iz dvadesetih godina XX veka. Sliku Riblja magija, koju je završio sredinom perioda provedenog u Bauhausu 1925. godine, naslikao je u tradiciji nemačkog romantizma, koji je sjedinio sa maštom i prirodnim empirizmom, poezijom i pragmatikom. Slika se danas nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Na slici Riblja magija Pol Kle stvara magični prostor u kome se vodeno, nebesko, i zemaljsko mešaju u crnoj neodređenoj atmosferi, u kojoj ribe i biljke plove među ljudima, nebeskim telima i tornjem sa satom. Ovaj prostor nije nebeski, zemaljski, ili vodeni već postoji na drugim mestima, u carstvu u kome se svi oblici života mešaju. Duga dijagonalna linija dopire do vrha tornja sa satom i kao da želi da povuče zavesu koja ga obavija.

Delikatnu crnu površinu koja natapa celu sliku pokriva gusta folija sa raznobojnim pigmentima. Pol Kle je strugao i brusio crnu boju i kao da je želeo da otkrije misteriozne čestice i pasaže sjajnim bojama ispod površine, i tako izgleda kao da je stvorio sofisticiranu verziju dečje igre voštanim bojama.

Slika Riblja magija je zapravo kolaž, sa centralnim kvadratom od muslina koji je zalepljen na vrhu površine većeg pravougaonog platna. Ovaj kvadrat ima efekat ogledala za nekoliko riba, cveće u vazi, i za čelo bića sa dva različita lica. Osećaj magije se povećava kada se vidi duga linija sa strane, koja izgleda kao da je spremna da povuče kvadrat van i da otkrije nešto ispod. Tamna paleta i krhki muslin podržavaju osećaj tišine i naglašavaju misteriju koja obavija crnu atmosferu.

Slika Riblja magija prikazuje mnoge naizgled nepovezane slike koje su postavljene vrlo specifično i mogu se različito tumačiti. Kada se prvi put gleda slika očigledno se primećuje da je opšta tema atmosfera u kojoj je prikazan život u formi riba i biljaka koje žive slobodno među ljudima i nebeskim telima. Naizgled nepovezani klovn i zavese u uglovima slike, takođe skreću pažnju posmatrača. Različite figure na slici mogu da se povežu zajedno i imaju nekoliko različitih poruka ili interpretacija, u zavisnosti od toga ko ih posmatra. Centralnu figuru izgleda kao da uklanja toranj sa zvonikom i satom u centru slike. Slika se može tumačiti kao čisto podvodna scena gde sat predstavlja "preostalo vreme pre nego što su ribe uhvaćene". Međutim, verovatnije je da je tema ove slike koja se vidi i na mnogim slikama Pola Klea, "razlika između kosmičkog i zemaljskog vremena, između beskonačnog i konačnog vremena". To ukazuje da je sav život pod kontrolom vremena. Život je predstavljen cvećem, ribama, bićima, nebeskim telima, zavesama i vremenom koje predstavlja sat. Biće sa dva lica izgleda kao da gleda u oba sveta, vremena života, koji ga podsećaju na blagostanje i smrtnost svega.

Pročitano 2735 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 23 Juli 2019 13:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Kle - Riblja magija