Artnit

Četvrtak, 27 Februar 2014 21:44

Žan Ogist Dominik Engr - Nikolo Paganini Istaknut

Francuski slikar neoklasicizma Žan Ogist Dominik Engr bio je izuzetan portretista. Zbog vitalnosti i fotografske preciznosti linije ističu se naročito njegovi portreti koji su rađeni u tehnici crteža. On je jednom prilikom rekao: "Mislim da je dobro nacrtano uvek adekvatno naslikano." Poznat je njegov portret italijanskog violiniste Nikola Paganinija koji je nacrtao 1819. godine olovkom. Danas se ovaj crtež nalazi u privatnoj kolekciji.

Žan Ogist Dominik Engr je bio talentovan violinista. Sprijateljio se sa nekoliko muzičara, uključujući i Paganinija, i redovno je svirao violinu sa onima koji su delili njegov entuzijazam za muziku Mocarta, Hajdna, Betovena i Gluka.

Portret olovkom violiniste Nikola Paganinija Engr je naslikao na samom početku njegove karijere, verovatno kao podsetnik na koncert koji je izvodio sa njim. Nikolo Paganini je prikazan sa violinom u ruci, sa pogledom usmerenim u daljinu. Figura je opisana vrtlogom od eteričnih mekih senki, energičnih strelovitih označavanja i krivudavih linija koje se ponavljaju. Naglašene su linije prstiju ruke kojom drži violinu, čime se ističe virtuoznost ovog violiniste. Glava je opisana izraženijim debljim linijama, a posebno je istaknuta kovrđava kosa spletom gustih tamnih linija.

Portret Nikola Paganinija je formalan, ali graciozan. Nikolo Paganini je ne samo fizički prikazan, već je i psihički prisutan. Stvoren je jedan zaokružen potpuno autonomni karakter ove ličnosti, sa naglaskom na njegovu izuzetnu virtuoznost na violini.

Pročitano 5069 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Ogist Dominik Engr - Nikolo Paganini