Artnit

Utorak, 25 Februar 2014 20:30

Albert Direr - Portret mlade Venecijanke Istaknut

Albert Direr je prvi nemački slikar koji je uzdigao portret do samostalne slikarske vrste. Slika Portret mlade Venecijanke se smatra za njegov najlepši portret žene. Naslikana je u jesen ili u zimu 1505. godine tokom njegovog drugog boravka u Veneciji. Danas se ova slika nalazi u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču.

Albert Direr se 1505. godine vraća u Italiju gde ostaje sve do 1507. godine. U tom periodu se sprijateljio sa poznatim italijanskim slikarem Đovanijem Belinijem čijim slikarstvom je bio fasciniran. Direrovi portreti mladih žena i madona pokazuju uticaje venecijanske slikarske škole i otkrivaju jasno srodstvo sa koncepcijama Đovanija Belinija. Uticaj ovog umetnika se može videti u mekom modelovanju, dramatičnoj rasveti i živim bojama i tonovima, i na slici Portret mlade Venecijanke.

Mlada žena na portretu je naslikana na ravnoj crnoj pozadini izbliza, bez ramena, a frizura je predstavljena po venecijanskoj modi iz tog doba. Ona nosi šarenu haljinu sa vezanim mašnama na rukavima. Njeno lice uokviruje kosa u mekim talasima koja se pretvara u lokne koje miluju njene obraze. Kosa je pozadi zatvorena malom kapom. Sanjalački pogled pod neznatno spuštenim kapcima na blistavo, crnim očima, otvorenost njenog lica, vrata i grudi, naglašeni dekolte u kontrastnoj boji evociraju sliku idealne čistote devojke. Izražen dug nos i senzualne usne, cela figura uronjena u svetlost otkriva važan uticaj venecijanske slikarske škole, posebno Đovanija Belinija.

Albert Direr na slici naglašava igru svetlosti na čelu i na obrazima mlade žene. Harmoniju slike i gracioznost postiže kroz mešavine tonova, od blede, elegantne kože mlade žene i crvenkasto-plave kose, do biserne ogrlice i veoma dizajnirane dekoltirane moderne haljine.

Portret mlade Venecijanke nije bio identifikovan kao Direrov original, sve dok nije pronađen u jednoj privatnoj kolekciji u Litvaniji 1923. godine. Identitet modela je nepoznat, ali izgled haljine i frizure više liče na venecijanski nego germanski. Ovaj portret je nedovršen. Brojni elementi, primetno crni luk iznad grudi, nisu tako dobro opisani kao drugi pasaži na slici. Verovatno da Direr nije namerno dao isti intenzitet na levoj traci kao na desnoj sa jedne strane haljine, da ne bi "zatrpao" šarm tamnih očiju, i tako je podržao suptilni hromatski efekat prsluka koji dizajnom zlatnih traka, doprinosi ukupnom šarmu slike. Ovaj šarm je takođe prikazan u pokretu dvostrukog reda bisera koji je prekinut tamnijim oblicima udvostručenih perli, stvarajući blagu oblinu oko vrata.

Portret mlade Venecijanke zrači izuzetnim šarmom, koji se ne može samo pripisati nijansama zlata i braon boje frizure i haljine mlade žene, koji je odvajaju od ujednačene crne pozadine. To je zaista portret koji fascinira u celini i u različitim detaljima. Neki veruju da je postojao prisan odnos između umetnika i modela, neki da je žena na slici bila kurtizana, dok je neki jednostavno definišu kao instinktivnu, nežnu, blagu lepotu.

Pročitano 4430 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Januar 2019 12:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Albert Direr - Portret mlade Venecijanke