Artnit

Nedelja, 16 Februar 2014 17:12

Anri de Tuluz Lotrek - Pralja Istaknut

Jedan od najvećih slikara postimpresionizma, Anri de Tuluz Lotrek je 1886. godine, pre nego što je počeo da slika scene iz bordela, kabarea, pozorišta, cirkusa i plesnih dvorana po kojima je postao čuven, i tri godine pošto se preselio na Monmartr, naslikao svoju poznatu sliku Pralja. Slika je portret Karmen Guden, crvenokosog modela, koji je često pozirao slavnom slikaru, i danas se nalazi u privatnoj kolekciji.

Videvši misterioznu, nesputanu mladu ženu sa sjajnom crvenom kosom kako izlazi iz restorana negde na ulicama Pariza 1884. godine, Lotrek je uzviknuo svom prijatelju: "Ona je zadivljujuća! Kakav miris ima! Bilo bi tako divno da ona bude moj model!" Kasnije je konačno došao do nje. To je bila Karmen Guden, pralja i prostitutka, koju je Lotrek kasnije neumorno prikazivao u različitim ambijentima i u različitim slikarskim tehnikama. U pismu svojoj majci 1884. godine, Lotrek piše o Karmen, da "slika ženu čija je kosa apsolutno zlatna".

Slika Pralja je više ortodoksna i tamna, sa ravnomernijom površinom, što se može videti u prikazivanju Lotrekovih modela u to vreme, a može se i pripisati uticaju njegovog učitelja Leona Bonata.

Na slici je prikazana Karmen Guden, obučena u jarkobelu bluzu, iz koje kao da izlazi svetlost, uprkos činjenici da bi prozor u krajnjem levom delu slike trebalo da bude pravi izvor svetlosti. Čak je i deo njene kose koji treba da osvetli svetlost sa prozora tamniji, a ostatak, u senci, je u tamnocrveno-braon nijansi. Njen lik je, iako okrenut svetlosti, prikazan tamnije od njene ruke, koja izgleda kao da je pozajmila neku belinu sa bluze i tkanine na stolu, i kao da unutrašnja svetlost polako nestaje iz nje, pretvarajući je od izvora svetlosti u upijača svetlosti. Karmen ima zlatnu kosu, a njeno svetlo lice je prikazano kao anđeosko, dok bela bluza naglašava njenu tamnocrvenu kosu i lice u senci.

Na slici Pralja Anri de Tuluz Lotrek prikazuje pralju Karmen Guden kao anđeosku i plemenitu, i kao simbol čistoće. Mnogi ovu sliku smatraju kompleksnijim radom nego sve njegove scene iz bordela, kabarea, pozorišta, cirkusa i plesnih dvorana Pariza XIX veka.

Pročitano 4565 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Januar 2019 12:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri de Tuluz Lotrek - Pralja