Artnit

Ponedeljak, 10 Februar 2014 17:05

Salvador Dali - Pejzaž blizu Figuerasa Istaknut

Pejzaž blizu Figuerasa je jedna od najstarijih poznatih slika španskog slikara Salvadora Dalija. Prelepi mali predeo naslikao je 1910. godine na razglednici, kada je imao samo šest godina. Ovo malo, ali zanimljivo, umetničko delo, se svrstava u umetnikov takozvani razvojni period, koji je trajao 1928 i 1929. godine i predstavlja primer ranog interesa Dalija za impresionizam. Slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Pejzaž blizu Figuerasa prikazuje pejzaž u blizini Figuerasa, u Kataloniji, u Španiji, rodnog mesta Salvadora Dalija, sa dominantnim, prozračnim planinama i mali putem koji vodi u selo. Delovi motiva na razglednici sijaju kroz boje. Na slici Dali jasno koristi perspektivu, što pokazuje naslikan put koji vodi do kuće.

Najupečatljiviji deo kompozicije slike Pejzaž blizu Figuerasa je masivna planina u pozadini, koja je povezana sa ponavljanjem trouglastih oblika na slici. Na primer, manji trouglasti oblici na krovovima kuća pomažu da se naglasi značajna veličina planine. Trouglasti oblik same planine izgleda kao da se pažljivo reflektuje na slici, a tu je i implicitna linija od lišća u prvom planu u donjem uglu. Put deli kompoziciju slike u drugi trouglasti oblik sa leve strane. Uprkos planinama, još uvek postoji osećaj ravnoteže i simetrije duž vertikalne ose sa belim vrhom planine desno. Kontrast u boji i "težina" boja pomaže da se stvori osećaj atmosferske perspektive, kao i raznovrsnosti u slikanju.

Slika Pejzaž blizu Figuerasa je rađena uglavnom u zelenoj boji i u njenim različitim nijansama. Nebo u pozadini je naslikano tako tanko da se može videti dekor razglednice ispod, koji stvara osećaj varijacije i interesovanja sa geometrijskim oblicima, horizontalnim linijama i kockastim oblikom, na vrhu slike. Postoji veliki kontrast između najtamnijeg drveća i belog vrha planine, kao i između dominantne zelene palete i crvenih vrhova krovova kuća. Ravnoteža je stvorena i postavljanjem mrlja bele boje na delovima lišća u prvom planu.

Slika Pejzaž blizu Figuerasa je jedan od najčistijih primera impresionističkog perioda Salvadora Dalija. Ona ima mnoge tipične impresionističke stilizacije, a impresionistički detalji se mogu videti u oblacima, planinama i lišću. Slika izgleda kao da je slikana napolju na otvorenom, potezi četkicom ukazuju da je slikana brzo, varijacije boja stvaraju osećaj dubine.

Pročitano 5244 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 20 Januar 2019 11:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Salvador Dali - Pejzaž blizu Figuerasa