Artnit

Utorak, 04 Februar 2014 17:08

Rene Magrit - Misterije horizonta Istaknut

Počev od 1926. godine na slikama čuvenog belgijskog slikara nadrealizma Renea Magrita se često pojavljuju muškarci u polucilindrima. Oni su predstavljeni kao nedefinisane ili identične ličnosti. Misterije horizonta je jedno od njegovih poznatih remek-dela iz 1955. godine. Slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Misterije horizonta prikazuje tri naizgled identična čoveka u polucilindrima u spoljašnjem okruženju, u sumraku. Iako se čini da dele isti prostor, svaki je okrenut u drugačijem pravcu i kao da postoji u posebnoj stvarnosti. Na nebu iznad svake figure je poseban polumesec. Šeširi i dugi kaputi skreću pažnju na neobične polumesece. Pošto su muškarci okrenuti u različitim pravcima, teško je da se odredi gde počinje nebo za jednog čoveka, a gde se za drugog čoveka završava. U pozadini se naziru obrisi grada.

Slika je naslikana čistim stilom. Uljane boje se koriste jednostavnim potezima četkice.

Slika Misterije horizonta je jedno od najprepoznatljivijih dela Renea Magrita. Ova nadrealistička slika prikazuje realističke figure u nadrealnom svetlu. Ideja deljenja prostora i bića stvara jedinstven moderan izgled slike. Slika je postala veoma popularna u 1960-im godinama i korišćena je na koricama nekoliko albuma, zajedno sa nekim slikama Renea Magrita.

Pročitano 3661 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 19 Januar 2019 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rene Magrit - Misterije horizonta