Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 28 Januar 2014 20:36

Gustav Kurbe - Crni potok Istaknut

Pejzaž Crni potok, takođe poznat pod nazivom Potok u uvali naslikao je francuski slikar Gustav Kurbe 1865. godine. Slika je prvi put izložena 1855. godine sa slikom Dolina Loue na Univerzalnoj izložbi, i donela mu je prvi pravi uspeh kao umetniku pejzaža. Iste godine kupio ju je od umetnika Comtea de Nieuverkerkuea, direktor muzeja za Napoleona III, po ceni od 2000 francuskih franaka. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Crni potok prikazana je reka koja lagano teče blizu Ornana, gde je rođen Gustav Kurbe. Reka vijuga kroz usku uvalu, prepunu kamenja, između strmih strana prekrivenih bujnim divljim rastinjem. Ovo mesto, poznato kao Puits-Noir, bilo je jedno od omiljenih mesta Kurbea.

Iako prikazana scena na slici Crni potok ne sadrži narativne ili živopisne elemente, ona nosi osećanja nostalgije. Kurbe dodaje više ličnu dimenziju viziji prirode kao i slikari Barbizonske škole. Ovaj slikar, tako provokativan u salonima, uživao je da šeta sam, sakriven duboko u šumama svog detinjstva. U apsolutnoj suprotnosti sa beskonačnim horizontom njegovih morskih pejzaža slika Crni potok stvara utisak mraka, zatvorenog prostora, gde bi mogao da se povuče u sebe. Ovaj utisak dodatno potvrđuje Kurbe u pismu upućenom svom meceni Alfredu Bruvasu 1866. godine, gde sliku opisuje kao "vrhunski pejzaž duboke samoće stvorene u dolinama moje rodne zemlje". On zatim dodaje: "To je možda najbolje što sam ikada naslikao. Prikazana je Loue ograđena ogromnim kamenim stenama obraslim mahovinom, sa bujnim rastinjem obasjanim suncem u pozadini."

Gustav Kurbe je voleo da traži neka netaknuta, usamljena mesta u prirodi, gde vlažna atmosfera stvara utisak čudnog sveta. Na slici Crni potok se oseća entuzijazam umetnika, a njegova tehnika je dovedena do vrhunca. Četkicu koristi samo dok slika senke u pozadini, a svuda drugde slika je urađena sa slikarskim nožem. On lomi svoje pigmente i širi ih dijagonalno nožem, što omogućava da se osnovni snopovi boja pokazuju kroz: stvaranje efekata transparentnosti i dubine kako one bogate, tako i one dobijene putem glazure u radu ranijih umetnika. Njegove sjajne zelene boje evociraju vodeni svet u kome vegetacija stvara raskoš.

Slika Crni potok daje utisak ulaska u utočište mira. Misterija kojom zrači slika je dodatno naglašena odsustvom ljudskog ili životinjskog prisustva. Prikazana je Loue, hirovita reka koja teče kroz selo Ornan. Umetnik se izgleda više puta vraćao na ovo mesto, što se može prepoznati na njegovim brojnim slikama.

Pročitano 3292 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 17 Januar 2019 11:57
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci