Artnit

Ponedeljak, 06 Januar 2014 16:30

Pol Gogen - Žena sa cvetom Istaknut

Francuski postimpresionista Pol Gogen poznat je po svojim slikama senzualnih polinežanskih lepotica. Slika Žena sa cvetom iz 1891. godine je retko osetljiv portret potpuno obučene i dostojanstvene, tahićanske žene koja drži cvet, simbol života i plodnosti. Slika se danas nalazi u muzeju Ny Carlsberg Glyptotek u Kopenhagenu.

Razočaran Evropom i zapadnom umetničkom scenom Pol Gogen odlazi na Pacifička ostrva, u potrazi za novim početkom. U svojoj knjizi Noa Noa, dnevničkom zapisu opisuje svoje iskustvo na Tahitiju i njegove stanovnike po dolasku 1891. godine.

Žena sa cvetom je jedna od prvih Gogenovih slika naslikanih na Tahitiju. U knjizi Noa Noa on piše: "Da bi se upoznao sa prepoznatljivim karakteristikama tahićanskog lica, ja sam dugo želeo da naslikam portret jednog od mojih komšija, mlade žene čiste tahićanske ekstrakcije... Jednog dana ona se konačno dovoljno ohrabrila da uđe u moju kolibu, i da pogleda fotografije slika koje sam okačio na jedan od zidova moje sobe... Dok je radoznalo ispitivala određene verske kompozicije italijanskih slikara, požurio sam, da ona ne bi primetila, i skicirao sam njen portret. Ona je to videla, i dureći se iznenada uzviknula, "A ita!" (ne) i pobegla... Sat kasnije vratila se, obučena u prelepu odeću. Da li je to bilo koketiranje? Da li je to bilo zadovoljstvo što pristaje po svojoj slobodnoj volji, nakon što je odbila? Ili jednostavno univerzalna privlačnost zabranjenog voća kojim neko ne poriče samog sebe? Ili još verovatnije, bio je to samo hir želja, čist hir ove vrste koji je Gogenu tako dat? Bez odlaganja sam počeo rad, bez oklevanja i grozničavo. Bio sam svestan da će od moje veštine slikanja zavisiti fizičko i emotivno posedovanje modela, koji bi bio kao podrazumevan, hitan, neodoljivi poziv."

Pol Gogen opisuje ženu naslikanu na portretu Žena sa cvetom: "Ona nije bila lepa - barem ne po evropskim estetskim pravilima - ali lepa."

Na slici Žena sa cvetom prikazana je mlada Tahićanka u haljini koja ukazuje na uticaj evropske kolonizacije na Tahitima. Tako su žene postepeno napuštale tradicionalnu odeću u korist zapadnih haljina, a hrišćanski misionari su ih ohrabrivali da ih nose. Mlada žena na slici nije prikazana u kontrastu sa drugim natprirodnim motivom ili apstraktnim linijama. Njena melanholična priroda je naslikana kroz jednostavno direktno portretisanje.

Izbor odeće mlade žene i izbor kompozicije Pola Gogena povezuju sliku sa evropskom tradicijom portreta renesanse. Međutim, njene domorodačke karakteristike se odupiru bilo kakvoj evropeizaciji. Sve njene osobine kombinovane su u harmoniji rafaelista korišćenjem krivih linija. Njeno telo kao da je modelovao vajar koji je znao kako da objedini jednom pokretnom linijom sve radosti i sve patnje.

Iako Pol Gogen pokazuje intuitivnu osetljivost na slici Žena sa cvetom, mnogi likovni kritičari odbacuju ovu sliku i smatraju je za još jedan dokaz njegove opsesivne prirode. Pre svega zbog toga, što je na ovoj slici prerađena pozadina Gogenovog autoportreta iz 1889. godine, na kome je prikazana njegova melanholija. Stoga je moguće da slika odražava njegovo raspoloženje, pre nego bilo koju istinsku emociju njegovog modela.

Pročitano 5374 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 15 April 2014 15:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Gogen - Žena sa cvetom