Artnit

Ponedeljak, 23 Decembar 2013 18:05

Huan Miro - Farma Istaknut

Gotovo da nema likovnog kritičara koji ne smatra sliku Farma Huana Miroa remek-delom. Mnogi je čak po važnosti za špansko slikarstvo stavljaju u isti rang sa slikom Gernika Pabla Pikasa. Sliku Farma, tri godine posle njenog završavanja kupio je čuveni američki književnik Ernest Hemingvej za 5000 franaka i poklonio svojoj četvrtoj supruzi Mariji. Tada je počela odiseja ove čuvene slike u porodici Hemingvej, koja se konačno završila 1987. godine, kada je slika poklonjena Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu, gde se nalazi i danas.

Huan Miro je slikao Farmu u leto 1921. godine u Mont-roig del Camp i u zimu 1922. godine u Parizu. Slika je podrazumevala devet meseci očajničkog rada, pre nego što je Huan Miro bio zadovoljan rezultatom. Slikao je i brisao više puta i uništio mnoge verzije slike. Kasnije je uporedio ovih devet meseci slikanja sa devet meseci koje je potrebno da se rodi beba. Slika je završena 1922. godine i za nju je pokušavao da nađe kupca na pariskom tržištu moderne umetnosti, koje je u to doba bilo oduševljeno kubizmom. Pablo Pikaso mu pomaže da nađe trgovca slikama koji je bio spreman da je otkupi, a tri godine kasnije je kupuje Ernest Hemingvej.

Na slici Farma Huan Miro prikazuje svoju porodičnu farmu na realističan način i uključuje elemente nadrealizma. Istovremeno on kombinuje interesovanje za naivnu umetnost i za katalonsku narodnu umetnost. Kubističkim rečnikom, želeo je da stvori čudno opojni pejzaž koji sugeriše ova nadrealistička slika. Spljoštene forme i pažljivo ostvareni i modelirani predmeti svedoče o uticaju Pola Sezana i kubista.

Miroova farma se nalazila u regionu Taragon u Španiji i bila je u vlasništvu njegove porodice od 1911. godine, a sam umetnik je proveo mnogo godina radeći tamo, gajeći useve i stoku. Slika je neka vrsta inventara farme, kako je pojedini likovni kritičari zovu, svega što je bilo na farmi - domaće životinje, povrće koje se gaji, zgrade, alati, bašte, terase i zemljište - svi nasuprot pozadine čudesno plavog neba. Na slici su prikazani svakodnevni poslovi na farmi.

Veliko drvo eukaliptusa dominira u centru slike i predstavljeno je krugom koji je u kontrastu sa belim krugom koji predstavlja sunce. Ispod plavog neba na kome je malo bledo sunce pejzažom bašte dominiraju zemljani tonovi. Uspravna pravougaona fasada zgrade je prikazana na levoj strani. Ambar predstavljen više kao štala za životinje proteže se na desnoj strani slike, a njegov providan zid čini vidljivim mnoštvo životinja. Prostor na slici kao da vuče u udaljene planine. Drveće i žbunje na horizontu se tretiraju detaljno kao objekti i predmeti u prvom planu.

Farma je likovna dokumentacija vizuelne realnosti. Svaki list na drvetu eukaliptusa je posebno oslikan, svakom kamenu na kamenitom terenu sa desne strane je dat autonomni prostor, svakoj vlati trave lični identitet. Lišaji na ispucaloj fasadi poljoprivredne zgrade na levoj strani daju neodoljive mikroskopije na njenoj površini. Na njoj su vidljive pukotine na malterisanom zidu. Lajanje psa, zec, puž, petao, magarac, golub, kanta za zalivanje, kola, plug, na desetine poljoprivrednih oruđa, supruga farmera, korito su prikazani detaljno i osvetljeni na specifičan način.

Crtež je jasno definisan. Životinje - magarac, kokoške, pas, jarac, zec, puževi, insekti i gušteri su uglavnom prikazani izolovano, a većina njih je stavljena na neki objekat i tako postaju svojevrstan prikaz na postoljima. Svi elementi slike, životinje i predmeti su u obliku prototipova simbola, koji će se pojaviti kasnije u nekoliko dela Miroa. Na primer, jedan od najčešćih su merdevine koje simbolišu izbegavanje.

Huan Miro je napisao o slici Farma: "Farma je rezime celog mog života na selu. Želeo sam da stavim na to platno sve što sam voleo - od ogromnog drveta do malog puža." Sliku Farma smatrao je za ključnu u svojoj umetničkoj karijeri. Opisivao je kao "rezime celog svog života na selu" i "sažetak jednog perioda svog rada", ali i polazište za ono što je trebalo da je prati. Ova slika se često zove "Miroov rukopis", jer predstavlja polaznu tačku za nadrealizam u njegovom umetničkom stvaralaštvu narednih nekoliko godina.

Pročitano 3169 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 15 April 2014 15:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Huan Miro - Farma