Artnit

Četvrtak, 19 Decembar 2013 18:42

Gustav Klimt - Tri doba žene Istaknut

Austrijski slikar, Gustav Klimt, jedan od najznačajnijih predstavnika Bečke secesije 1905. godine, sedam godina posle smrti svog brata i oca, završava sliku Tri doba žene, poznatu i pod nazivom Majka i dete. Ova slika se bavi centralnim temama njegovog umetničkog stvaralaštva - ženom i ciklusom života. Ona simboliše prolaznost života i neprekidnost smrti. Slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji moderne umetnosti u Rimu.

Na slici Tri doba žene prikazane su tri žene u različitim stadijumima svog života, počev od rođenja, materinstva do starosti. Anonimni bezvremeni likovi, tri žene na slici pripovedaju najstariju priču poznatu čoveku - priču o rođenju, životu i smrti.

Sa jedne strane naslikana je mlada majka sa kćerkom u naručju, dok pored njih stoji starica sa pognutom glavom. Detinjstvo i materinstvo su predstavljeni u međusobnoj bliskoj povezanosti. Majčin zagrljaj je topao, prepun bezuslovne ljubavi. Na licu deteta, dok mirno spava vidljivo je zadovoljstvo i sigurnost kao rezultat potpune ljubavi koja mu je pružena. Majka i dete predstavljaju simbol mladosti, lepote i zdravlja. Dečačka lepota mlade žene sa kosom okruženom cvećem je jasna alegorija proleća. Majka i dete imaju zatvorene oči i izgledaju kao da lebde u ornamentalnoj šarenoj auri.

Na levoj strani slike, starica kao da umire, iscrpljena i sama. Ne postoji ništa nežno u prikazivanju starice. Neki čak veruju da je Klimt bazirao svoje slikanje starice na skulpturi Ogista Rodena istoimenog naziva. Lice sakriveno rukom ukazuje na težak život starice, ali i da ona oseća potrebu da se sakrije. Izgleda kao da je izgubila svu svoju snagu i volju da nastavi život. Ona kao da je u fazi odumiranja. Njena desna ruka leži mlitavo pored tela, grudi su klonule, mišići stomaka opušteni, na rukama se ističu vene i arterije. Levom rukom pokriva lice iza svoje duge sede kose i ovim gestom pokazuje kao da ne želi da vidi više ništa od života. Ona želi da ga završi, jer oseća da je živela dovoljno. Zato sada samo želi da se sakrije od svih iskušenja i nevolja koje donosi život. U svom umu ona je živela suviše dugo. Smežurana starica je simbol prolaznosti vremena.

Akcenat na slici je na predstavljanju ženskog tela. Sve tri figure oivičene su simboličnim oblikom falusa i postavljene na dekorativnoj i šarenoj pozadini okruženoj sivim univerzumom. Pozadina je more od srebrnih mehurića, ali su tri figure tesno okružene neobičnim oblicima. Idealizovana mlada žena sa malim detetom je suprotstavljena oronuloj starici. Na taj način je novi život i stvaranje novog života suprotstavljeno starosti i smrti. Pozadina, takođe naglašava ovaj kontrast.

Slika Tri doba žene predstavlja prvi napor i pokušaj oslobađanja Gustava Klimta od korišćenja istorijskog i mitološkog simbolizma. Godinama ova slika izaziva polemiku i kontraverzna tumačenja. Možda odgovor leži u jednoj izjavi Klimta. Naime, on je jednom prilikom izjavio: "Ko želi da zna nešto o meni, kao umetniku jedino je bitno da pažljivo pogleda moje slike i pokuša da vidi u njima šta sam i šta želim da postignem."

Pročitano 9600 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 12 Juli 2019 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Klimt - Tri doba žene