Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 18 Decembar 2013 18:21

Rembrant van Rajn - Tri drveta Istaknut

Bakropis Tri Drveta, urađen 1643. godine smatra se za najveći i najupečatljiviji ugravirani pejzaž Rembranta van Rajna. Inspiraciju za ovaj pejzaž Rembrant je verovatno našao u okolini Amsterdama, gde je često odlazio između 1640. i 1652. godine nakon preseljenja u svoj novi dom u Sint Anthonis-breest. Ovaj bakropis se danas nalazi u Towner Art Gallery.

Da bi stvorio osećaj prirode i svetlosti na bakropisu Tri drveta Rembrant van Rajn majstorski kombinuje tehnike suve igle, graviranja. Senke, mnoštvo linija različitih dubina, raznovrsni tonovi i detalji su intenzivirani korišćenjem igle za graviranje i suve igle. Stvaranjem slojeva tonova rastojanje i atmosfera na pejzažu dobijaju zapanjujuću sofisticiranost. Pogled na ravnicu postiže stvaranjem tona zrnaste, slikarske površine upotrebom sumporne kiseline.

Na bakropisu su prikazana tri drveta nasuprot pozadini sa veoma detaljno prikazanim nebom. Drveće je prikazano kao sastavni deo prirodnog pejzaža, pod uticajem vetra i sunca. Svetlosni efekti posebno variraju zahvaljujući dinamičnoj pozadini sa oblacima koji se brzo kreću.

U kompoziciji rada dominiraju tri drveta, dramatično postavljena u svetlijem delu neba zbog stvaranja snažnog kontrasta. Drveće nošeno naletima vetra i pod intenzivnom svetlošću sunčevih zraka naglašavaju kontrast sa nebom po kome se brzo kreću oblaci.

Rembrant oživljava pejzaž mnogim detaljima i neobičnim događajima. Na levoj strani ribar stoji kraj svoje linije, dok njegova supruga čeka sa ručkom u korpi. Iznad njih krave, konji i ljudi kao da su razbacani na sunčanim poljima, iza kojih su tornjevi dalekog grada skoro nestali u oluji kiše. Sa desne strane je ljubavni par sakriven u tamnom žbunju u prednjem planu. Teretna kola na vrhu brda prolaze pored umetnika koji sedi i skicira nešto što je izvan vidokruga posmatrača. Iza stabala tri drveta, kao da se kriju kućice u podnožju brda, dok daleko iznad njih jato ptica leti visoko na nebu. Neki od neprirodnih oblaka levo od centra slike ukazuju da je možda Rembrant ugravirao rad Tri Drveta na bakarnoj ploči koja je sadržala jednu skicu za Smrt Bogorodice, od koje je odustao i nastavio tu kompoziciju na većoj bakarnoj ploči 1639. godine.

Bakropis Tri drveta Rembranta van Rajna je teško tumačiti, a ideju da tri drveta simbolišu tri krsta, kao što se ponekad sugeriše, je nemoguće dokazati. Ovaj rad označava sponu Rembrantove umetnosti između jezika slikarstva i gravire, koji u pejzažu najmanje podrazumeva veću razliku između poetskog i realnog načina predstavljanja.

Pročitano 3865 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Novembar 2018 12:17
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci