Artnit

Subota, 14 Decembar 2013 18:46

Anri Matis - Žena sa šeširom Istaknut

Žena sa šeširom je revolucionarna slika Anrija Matisa iz 1905. godine koja je bila osporavana od strane likovnih kritičara i publike u to doba. Matis je na slici izmenio konvencionalno portretisanje, a slika je kasnije postala poznata po korišćenju neprirodnih boja i oblika sa prikazom lica žene. Ova slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku.

Supruga Anrija Matisa Ameli je pozirala za portret Žena sa šeširom. Matis na slici kombinuje pointelističku boju sa postimpresionističkom tehnikom. Portret ilustruje osnovne karakteristike fovizma izborom predmeta, energičnim potezima četkice, i korišćenjem neprirodnih boja.

Žena na slici je prikazana u odeći sa mnogo detalja, sa klasičnim atributima mode francuske buržoazije: rukavicama za ruke u kojima je lepeza i raskošnim šeširom na glavi. Njena poza i haljina su tipične za to doba. Jarke nijanse njene odeće su čisto ekspresivne, međutim, kada je Matis upitan o nijansi haljine supruge, šta je zapravo ona nosila kada je pozirala za portret, on je navodno odgovorio, "Crno, naravno".

Slika sadrži nov način prikaza kolorita. Supruga Matisa Ameli i njena haljina, koža, i pernati šešir, kao i pozadina naslikani su nerealnim nijansama živih boja, aktivnim potezima četkice. Matis grubo primenjuje sjajnu boju preko njenog lica, šešira, haljine, pa čak i pozadine. Nedovršeni potezi četkice i neprirodne boje stvorili su "nedorečen" izgled ili "nedovršen" kvalitet slike, što se činilo prilično šokantnim za savremenike Matisa.

Kada je Matis poslao sliku Žena sa šeširom 1905. godine u Pariski salon nezavisnih Leo Stajn je za sliku izjavio: "Najgadniji premaz boja koji sam ikada video". Uprkos šoku, kontroverzi i kritikama u Pariskom salonu nezavisnih, porodica Stajn kupuje sliku Žena sa šeširom. Njima se slika nije posebno svidela, ali su uvideli njen značaj za moderno slikarstvo i započelo je dugotrajno pokroviteljstvo umetnosti Matisa.

Likovni kritičari su pretežno dali loše kritike kada je sliku Žena sa šeširom Anri Matis prvi put izlagao. Malo likovnih kritičara je razumelo zašto je izabrao da naslika portret svoje supruge sa mrljama od nerealnih i upadljivih boja. Danas je slika Žena sa šeširom priznata kao remek-delo koje je pomoglo da se definiše fovizam, ali što je još važnije, da se usavrši tok moderne umetnosti.

Pročitano 9868 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 10 Juli 2019 10:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Matis - Žena sa šeširom