Artnit

Sreda, 04 Decembar 2013 18:14

Eduar Mane - Žena čita Istaknut

Slika Žena čita iz 1878-1879. godine je jedna od nekoliko slika Eduara Manea iz faze njegove umetničke karijere, u kojoj je slikao scene Parižana koji piju i pozorišne prostore. Svojom uobičajenom ravnodušnošću, Mane na ovoj slici samo prikazuje jedan isečak iz pariskog života, koji je na trenutak spazio. Danas se slika nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Koristeći brze, bravurozne poteze četkicom, Eduar Mane je na slici Žena čita prikazao moderno obučenu mladu ženu sa elegantnim rukavicama na rukama koja sedi sama u pariskom otvorenom kafeu. Ispred nje je čaša sa penušavim pivom. Ona drži ilustrovani časopis, jedan od časopisa predviđenih za goste. Intenzivno je usmerena na časopis, umesto na ljude oko nje. Ali nije jasno da li ona čita. Čini se da postoji nagoveštaj žudnje u njenom izrazu lica. Uprkos njenom statičnom položaju, brza promena boja na slici ukazuju na komešanje i vrevu sveta oko nje. Pejzaž iza nje naslikan je brzim potezima četkice gde preovladavaju zelena, plava i crvena boja. U njenom okruženju su prikazana samo dva mala detalja - drveni štap vezan za njen ilustrovani časopis i čaša sa pivom na stolu, što ukazuje da ona nije u svojoj bašti, već u javnom kafeu.

Za mnoge od savremenika Eduara Manea slikanje žena u javnosti je bila prilika da kritikuju i iskažu svoj stav o moralnim opasnostima za žene u modernom gradu. Na slici Žena čita Mane ne priča nikakvu priču, niti slika ima značenje nekog sentimentalnog ili moralističkog komentara. Na slici je jednostavno prikazan isečak iz svakodnevnog života, iz pariskog kafea u kojem sedi jedna mlada žena.

Pročitano 3996 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 05 Juli 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eduar Mane - Žena čita