Artnit

Petak, 29 Novembar 2013 17:35

Pol Kle - Crveni balon Istaknut

Kao deo avangarde ranog XX veka nemačko-švajcarski slikar Pol Kle je stvorio svoj apstraktan likovni jezik koji oscilira između figurativnog i apstraktnog. Apstraktni stil i struktura odlikuju njegovu poznatu sliku Crveni balon iz 1922. godine. Slika se danas nalazi u muzeju Gugenhajm u Njujorku.

U središtu slike je crveni balon koji izgleda kao da lebdi u daljini između nečega što izgleda kao zgrade. Pol Kle vešto usmerava pažnju posmatrača na crveni okrugli balon u centru korišćenjem oblika. Sve oko njega posmatrač vidi kao trouglove, pravougaonike, kvadrate ili oblike koji imaju oštre uglove. Svi oni stvaraju tako očigledan oblik balona koji se razlikuje od svega na slici. Oko uglova i na jednom delu slike postoje crne mrlje, sve do centra slike koji je dosta osvetljen.

Ako se zamisli da je ono što izgleda kao zgrada u stvari zgrada, stvara se utisak ili iluzija da osoba koja gleda sliku stoji na vrhu jedne od zgrada, na svom krovu na uglu. Pošto se pretpostavlja da zgrada stoji bočno, način na koji Pol Kle povezuje kvadrate stvara osećaj da su oni u stvari balkoni.

Upotreba ulja i krede na muslinu pomogla je Polu Kleu da postigne intenzivnost boja, a ujedno pokazala je i njegovo vrhunsko poznavanje teorije boja. Na slici preovladavaju različite nijanse zelene, crvene, žute, narandžaste i braon boje. Živost u pozadinu unose posebno nijanse crvene boje. Mali delovi ljubičaste boje su gotovo neprimetni.

Pol Kle je primenio kubističku tehniku na slici Crveni balon. Dekonstruisani oblici i njihovi različiti položaji unose život u sliku. Šareni prikaz oblika, koji podsećaju na geometrijske oblike i naizgled plutaju u vazduhu sa crvenim balonom u centru stvaraju jedinstvenu sliku.

Pročitano 3217 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 08 Juli 2019 10:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Kle - Crveni balon